• BIST 9125.93
  • Altın 2940.718
  • Dolar 34.4659
  • Euro 36.3751
  • İçel 18 °C

Yabani Zeytinler Aşılanarak Ekonomiye Kazandırılıyor

Yabani Zeytinler Aşılanarak Ekonomiye Kazandırılıyor
Orman Genel Müdürlüğü’nün ’yabani zeytinleri aşılıma’ eylem planı kapsamında Mersin’in Erdemli ilçesinde 175 dekar sahada yabani zeytin (delice) aşılaması yapıldı.

Haber Merkezi - Mersin’de yıllık 4 bin 600 dekar alanda yapılan çalışmayla bozuk orman sahalarının verimli hale getirilip, yöre insanı ve ülke ekonomisine katkı sağlaması hedefleniyor.

Erdemli ilçesinde sürdürülen çalışmayı yerinde inceleyen Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca, "Orman Genel Müdürlüğümüzün yabani zeytinleri aşılıma eylem planı kapsamında uygulamaya koyduğu ’delicelerin aşılanması’ çalışmalarında yıllık 4 bin 600 dekar civarında programımızı gerçekleştiriyoruz. Bugün de Erdemli Orman İşletme Müdürlüğü, Tömük Şefliği, Hacıhalilarpaç Mahallesi hudutlarında kalan ormanlık mevkiinde bozuk delicelik sahalarında yaklaşık 175 dekarlık alanda delice aşılaması yapılıyor" dedi.

Oluşturulan 21 parselin bakımının talipli 21 vatandaşa verildiğini anlatan Baca, "Yapılan çalışmalarda alanı tesis edip, deliceleri aşılayıp bakımlarını yapmak karşılığında kullanım ve faydalanma sertifikalarını köylülerimize dağıtıyorduk. Burada ilk defa alan taliplilere duyuruldu. 21 kişiye talipli çıkınca, alan 21 parsele bölündü. Her vatandaş kendisine tahsil edilen parsel içeresindeki deliceleri kendisi aşıladı. Kendileri de alın deri akıttı, emek verdi. 175 dekarlık bozuk delice sahasında aşılama çalışması yapıldı. Vatandaşlarımıza hayırlı olsun, bereketli kazançlar dilerim" diye konuştu.

Zeytinin kıymetli bir bitki olduğunu ifade eden Baca, "İyi bakıldıktan sonra 5-6 yıl içinde ürün vermeye başlayacak. Yıldan yıla da ürünleri artacak. İnsan sağlığına faydaları saymakla bitmeyen bu bitkinin değeri de oldukça yüksek. Tüketim arttıkça, kıymeti de artıyor. Vatandaşlarımızın gelir seviyesine çok önemli katkılar sunacaktır. 1 kilo zeytin yağı 15 liradan aşağı değil. Bu ormanlık mıntıkada olacağı için, doğal ortamda organik olacağı için daha da değerli olacaktır. Ürün belki az olabilir ama kıymeti çok fazla olacak" şeklinde konuştu.

Baca konuşmasında şunları da kaydetti: "Orman Bölge Müdürlüğü olarak sadece zeytinde değil vatandaşlarımızın gelir getirici tür dediğimiz üst rakımlardan başlayarak, cevizden, alıçtan, bademden, defneden, harnuptan, Antep fıstığından nerede köylülerimize ekonomik katkı sağlayan türler varsa orman içerisinde oraları tesis ederek köylülerimize dağıtıyoruz, kullanımlarına sunuyoruz. önümüzdeki yıllarda saydığımız türlerin ürün olarak miktarı da kat kat artacaktır."

Hacıhalilarpaç Mahallesi Muhtarı Hüseyin Nergiz de, "Burası bozuk bir orman sahasıydı. Burayı şimdi zeytinlik sahasına çevirdik. Burası 5-6 yıl içinde ülke ekonomisine katkı sağlayacak bir yere dönüştü. Ve köylüyle orman barıştı" dedi.

Kendisine yer tahsis edilen vatandaşlardan Durmuş Ali Kuzucu ise, "Bir gelir elde etmek için bu ormancıların ’delice’ dediği halk arasında ’harap’ dediğimiz bu yabani zeytinleri aşıladık. Sağolsun orman bize burayı tahsis etti, bu sahaları verdi. Bu bitkilerin aşılamasını yaptık. 15-20 gün içinde bunların aşılarını çözüp, gözler patladığında bağlamasını yapıp, bakımını yapacağız. Ekonomiye de bir katkı olacak, kendimize de bir katkı olacak" diye konuştu.

Erdemli Orman İşletme Müdürü Kenan Akduman ise çalışmanın Kösbucağı, Karahıdırlı ve Hacıhalilarpaç’da sürdürüldüğünü kaydetti.

Bu haber toplam 1597 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Anamurlunun Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0324 8164862