Haber Merkezi - Mersin Üniversitesi (MEÜ) tarafından kurulan ve içinde sesli kütüphaneden müzik ve seramik atölyelerine kadar çok çeşitli kültürel imkanların yer aldığı "Engelsiz Kültür Sanat Merkezi", engellilerin kültür ve sanat hayatı içinde de söz sahibi olmasını hedefliyor.
Merkezin koordinatörü Soner Yurttaş, MEÜ'nün stratejik hedefleri arasında her zaman engellilere yönelik projelerin yer aldığını söyledi.
Bu kapsamda ihtiyaçları analiz ederek çalışma yaptıklarını anlatan Yurttaş, araştırmalar sonucunda engellilere yönelik kompleks bir kültür merkezinin eksikliğini tespit ettiklerini ifade etti.
Yurttaş, bu eksikliği gidermek için çıktıkları yolun sonunda Yenişehir Yerleşkesi içerisinde Engelsiz Kültür Sanat Merkezi'ni açtıklarını belirterek, merkeze hibe programı kapsamında Çukurova Kalkınma Ajansı'ndan destek alındığını bildirdi.
Projede ilk olarak engellilerin kültürel değerlere ulaşabilmesi için merkeze bir kütüphane kurulduğunu aktaran Yurttaş, şöyle devam etti: "O kütüphanenin içerisinde görme, işitme veya ortopedik engelli ayrımı yapılmaksızın herkesin her türlü bilgiye ulaşabileceği donanımlar ve yazılımlar oluşturuldu. Bunun dışında sesli kitap okumak için kayıt odası kuruldu ve oluşturulan sesli kitapların engellilere dağıtılması yönünde bir planlama yapıldı. Bununla birlikte bir müzik atölyesi kuruldu ve bir orkestra oluşturulacak kadar müzik materyali alındı. Herhangi bir engel grubundaki bireyin talebini karşılamak için müzik çalışmalarına başlandı. Bunun dışında fotoğrafçılık, seramik ve resim atölyelerinde de eğitim veriliyor. Burası tam bir kompleks oldu."
Yurttaş, engellilerin kültür ve sanat hayatına daha çok katılım göstermesi için oluşturulan merkezin yeni açılmasına rağmen büyük ilgi gördüğünü söyledi.
- "Aileler de destek veriyor"
Seramik atölyesi eğitmenlerden Şermin Kılıçarslan de bir kurs mantığıyla hareket etmediklerini, engellilere ulaşabilecekleri kültürel faaliyetler oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.
Kılıçarslan, çok geniş alanda hizmet veren merkeze gelenlerin de kültürel hayat içinde olmaktan mutluluk duyduklarını vurgulayarak, "Seramik atölyesinde şu an 4 bedensel, 2 işitme ve 1 de zihinsel engelli bireyimiz var. Çalışmaları çok iyi gidiyor. Onların yaptıkları ürünlerle Bodrum'da UNESCO destekli açılacak bir sergiye katılacağız. Aileler de engelli kardeşlerimize büyük destek veriyor" dedi.
Bedensel engelli Öznur Doğan ise merkezde bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, "Burayı çok sevdim. Bir şeyler ortaya çıkarmak, emek vermek bize iyi geliyor. Bir işe yaradığımızı hissetmek güzel oluyor. Burada yaptığımız işlerde, 'Bu benim diyebilmek' bizlere olumlu bir duygu yaşatıyor" diye konuştu.
Merkezden yararlanan Nimet Altın da gerçekleştirdikleri sanatsal faaliyetlerin kendilerine çok iyi geldiğini ve eğlenceli vakit geçirdiklerini belirterek, kültür ve sanat hayatı içinde olmanın mutluluk verici olduğunu ifade etti.
Kaynak: Radikal
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.