Haber Merkezi - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Mersin’in Tarsus İlçesi Kadelli Mahallesi Todara mevkiinde Necdet Akpınar’ın, 1401 parselde yapmak istediği 50 bin adet kapasiteli etlik piliç üretim tesisi projesi için sunulan proje dosyasını inceleyerek, kararını verdi.
Proje için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna ihtiyaç olmadığına hükmeden bakanlık, ilgili yazı da Mersin Valiliği'ne göndererek projeye izin verdi. Tesisin, Necdet Akpınar’a ait 8 bin 950 metrekarelik tapulu alanda; iki adet tek katlı bina şeklinde 800 bin TL yatırım bedeli ile hayata geçmesi planlanıyor.
“HAYVANCILIĞIN HİÇBİR KOLU BU KADAR HIZLI ÜRETİM YAPAMAZ”
Proje sahibi Necdet Akpınar, bakanlığı sunduğu proje dosyasında, artan tavuk üretimine vurgu yaparak, şu bilgileri verdi: “Dünyada giderek artan nüfus artışına paralel olarak gıda maddeleri tüketiminin de arttığı bilinen bir gerçektir. Nüfus artışına paralel olarak temel gıda maddelerin karşılanması da önem kazanmaktadır. İnsanlar günlük besin ihtiyaçlarını hayvansal ve bitkisel ürünlerden karşılarlar. Özellikle fakir ülkelerde besinlerin büyük bölümü bitkiseldir.
Oysa insanların hayvansal besinlere de ihtiyacı vardır. Tavuklar bu besinleri hızla ve ucuz olarak insanlara vermektedir. Bir tavuk 40-50 gün içerisinde et için kesilebilecek büyüklüğe ulaşır. Yumurta vermeye ise 4,5 ve 5 ayda başlar. Yumurtayı kuluçkaya yatırdığımızda 21 gün sonra civciv olur. Hayvancılığın hiçbir kolu bu kadar hızlı üretim yapamaz.
“İHRACAT KAPASİTEMİZ BÜYÜK”
Ülkemiz tavukçuluk sektörü, hayvancılık sektörü içerisinde en hızlı gelişen, modern teknolojiyi uygulamada bu konuda ileri ülkeler seviyesinde entegre tesislere sahiptir. 1950’den itibaren gelişmeye başlayan, 1970’li yıllardan sonra ticari mahiyette işletmelere dönüşen tavukçuluk, 1980’den sonra damızlıkçı işletmelerin kurulmaya başlaması, 1987’de Tarım Bakanlığınca kaynak kullanımını destekleme fonu uygulaması ile bugün, ülke ihtiyacının dışında oldukça büyük bir ihracat kapasitesine de ulaşmış durumdadır.
Bu çerçevede ülkemizde tüketilen hayvansal protein miktarının artırılarak dengeli beslenmesinin sağlanması amacıyla halkımızın bilinçlendirilmesi, tüketimi özendirecek eğitim ve reklam çalışmaları ile kişi başına tavuk eti ve yumurta tüketiminin Avrupa ülkeleri seviyesine çıkarılması hedeflenmektedir.”
Kaynak: Hediye EROĞLU - Mersin Haberci
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.