Haber Merkezi - Mersin’in Tarsus Ticaret Borsası ve Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nce 2014’te imzalanan sözleşme ile başlayan ve 2020 yılında tamamlanması hedeflenen 5 yıl süreli Tarsus Beyazı Üzüm Çeşidinin Mutasyon Islahı Yoluyla Geliştirilmesi Projesi devam ediyor. Projenin tamamlanıp başarı elde edilmesiyle Tarsus Beyazı’nın dünya markası olması hedefleniyor.
Proje konusunda Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne bir ziyaret gerçekleştiren Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya ve yönetim kurulu üyeleri, Müdür Davut Keleş ve projede yer alan mühendislerden bilgi aldı. Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Erdem Kiraz, slayt sunumu ve raporlarla proje hakkında bilgiler verdi.
Dr Güçer Kafa, M.Murat Hocagil, Dr.Ayşen Ulun, Cengiz Türkay da yaptıkları zirai çalışmalar ve uygulamalar konusunda sunumlar yaptılar.
Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya ziyareti şöyle değerlendirdi: “Tarsus Beyazı Üzümü için başlatılan projede gelinen noktada bizlere sunulan verilerin sonuçları oldukça mükemmel. Bu çalışmada yer alan emek sarf eden herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz. Mersinin toplam üzüm üretimi 250 bin ton civarında ve ülke genelinde 4.sırada yer alıyoruz.
İlimizin bağ alanları içinde Tarsus yaklaşık 120 bin dönümlük alan ile hem üretimde hem de ekili alanda ilk sırada yer almaktadır. Bu projeye Borsa olarak destek vermemizdeki en büyük gaye; Tarsus Beyazı’nın tanelenme sorunu nedeniyle nakliyeye dayanım açısından sıkıntılı bir çeşit olması ve bu sorunun diğer çeşitlerle rekabet gücünü azaltmasıdır. Bu konuda yapılacak bir çalışma ile tanelenme sorununun ortadan kaldırılması üzümün kalitesi ve yola dayanımı arttırılması ile pazarlama şansı yükselmesi sağlanması hedeflenmektedir.”
BİR DÜNYA MARKASI YARATMAK İSTİYORUZ
Projenin son derece önemli olduğuna işaret eden Başkan Kaya, daha sonra şöyle dedi: “İşin özü, Tarsus Beyazı’nın ticari hale getirilmesi ve iç satışı ile ihracatının gerçekleştirilmesidir. Üreticilerimizin bin bir emek ve zahmetle ürettikleri ürünlerini dünya pazarlarında hak ettiği konuma ulaşması ve markalaşmasının sağlanmasıdır. Tarsus’ta bağcılık adına yöresel bir markamız olan Tarsus Beyazı üzüm çeşidimiz için bu son derece önemlidir.
Tarsus Beyazı’nın sorunlarına dair çözüme ulaştığımızda bir dünya markası da yaratmış olacağız. Bu sorun aşıldığı takdirde pazar payının artabileceği ihracat kabiliyetinin yükselebileceği ve böylelikle hem üreticisine hem yöreye hem de bağcılık sektörüne daha fazla kazanç getirecektir.”
Ticaret Borsası heyeti, daha sonra Alata’da destekledikleri projenin uygulama sahasında gezi ve incelemede bulundu.
Kaynak: Hürriyet
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.