Haber Merkezi - Bir televizyon kanalına belgesel için çekim yapan ekip, paraşütlü serbest atlayış yaparak 110 metre derinliğindeki Cehennem Obruğu'na indi.
Yönetmen Cemal Mekan, "Cehennem çukuruna indiğimizde bizi şaşırtan bir şey oldu. Seyir terasının hemen altında aşağıda bir çakıl alan görüyorduk. Aşağı indiğimizde gördüğümüz çakıl alanda pet şişe denizi ile karşılaştık. İnsanın yaşamadığı bir yeri bile kirlettiğine tanık olduk. Birçok atık var. El arabası, varil bile vardı çukurda. Burası ulaşılmaz bir yer değil. İp disiplinine sahip birçok dağcı inebilir ve temizlik yapılabilir" dedi.
Cemal Mekan, mağaraya pet şişelerin ziyarete gelenler tarafından ne kadar sürede dibe düşeceği ve çıkartacağı ses merak edilerek, bazı kişiler tarafından da boşalan su şişelerini atacak yer bulamadıkları için atılmış olabileceğini, rüzgar ile çevredeki çöplerin de gelmiş olabileceğini öğrendiklerini kaydetti.
İçinde Helenistik dönem Zeus Tapınağı var
Akdeniz Bölgesi'nde, Mersin-Silifke yolu üzerinde bulunan obruk olarak adlandırılan bu çökme yapılar kireçtaşından oluşan plato içerisinde gelişmişlerdir. Cennet ve Cehennem obrukları keskin köşeli derin çukurluklardır. Bu iki büyük çukur yeraltı mağara sisteminin üst kısmının çökelmesiyle oluşmuş iki bacaya karşılık gelmektedir. Obruğun taban kesimlerine doğru, tavanın çökmesi sırasında yukarıdan düşmüş olan büyük bloklara ve kütlelere rastlanmaktadır.
Cennet Obruğu, yaklaşık 135 metre derinliğinde. Bu da bir çöküntü obruğu olup, Miyosen döneminde oluşmuş sığ denizel kireçtaşı katmanları içinde karstik süreçler sonucunda oluşmuştur. Bir yer altı akarsuyu da denilebiliyor. Su Akdeniz’e karışıyor. Obruk tabanına inen merdivenli yolun bitimine yakın bir yerde, Hellenistik dönemden kalma bir Zeus Tapınağı var. Bu yüzeyin zeminle kontakt yerinde, yeraltından geçen akarsuyun sesleri, kolaylıkla duyulabilİiyor.
Cehennem Obruğu 110 metre derinliğ sahip. Cehennem çukuru kenarları iç bükey olduğu için ve Cennet çöküğüne göre daha dar ve dik ve omasından dolayı tabanına inmek mümkün değil. Özel dağcı ipi veya esnek merdivenle inip çıkılabiliyor.
Adlarının mitolojisi
Mitolojiye göre yüz başlı alev püskürten dev bir ejderha olan Typhon, zaman zaman tanrılar tanrısı Zeus ile savaşmaktadır. Bu çarpışmaların birinde Zeus'u yenilgiye uğratmış ve tanrıyı Korykos'da daha sonra Cehennem ismi verilmiş olan bu mağraya kapatmıştır.
Tanrılar dünyasının bir diğer önemli ismi olan Hermes, Pan ile birlikte Zeus'u bu mağaradan kurtarmış ve bu kez Zeus Typhon'un peşine düşmüştür. Typhon'u gördüğünde Etna Dağı'nı dev ejdarhanın üzerine fırlatarak, onun yerine derinliklerine hapsetmiştir. Antik dönemin en korkulu volkanı olan günümüzde de aktif bir yanardağ olan Sicilya adasındaki Etna Dağı'nın hikayesi bu mitoloji ile bağlantılıdr.
Belki bu hikayeye dayanarak, belki de ürkütücü derinliğinden ötürü bu obruğa Cehennem adı verildiği anlatılıyor.
Kaynak: Karar
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.