• BIST 9827.23
  • Altın 2954.659
  • Dolar 34.7445
  • Euro 36.5021
  • İçel 15 °C

Rakibimiz Asya ve Amerika olmalı

Rakibimiz Asya ve Amerika olmalı
Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (ASCAME) Lojistik Komisyonu Başkanı Şerafettin Aşut, ekonomik anlamda acımasız yeni bir dünya oluştuğuna dikkat çekerek, başarı için Akdeniz ülkeleri ve kentlerinin birbirinin rakibi olmaması gerektiğini söyledi.

Haber Merkezi - Dünyanın en önemli lojistik fuarlarından birisi olan “SIL 2015” Barcelona’da başladı. Dünyanın her yerinden lojistik firmalarının, liman temsilcilerinin, enerji şirketlerinin, sektörle ilgili teknolojik çözüm firmalarının, danışmanlık şirketlerinin ve hükümet temsilcilerinin katıldığı fuar yarın sona erecek.

Fuarla eşzamanlı olarak bugün Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) Lojistik Komisyonu Başkanlığını yürüttüğü ASCAME organizasyonuyla, ‘13. Meda Logistics Forumu’ düzenleniyor. Foruma MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut’un yanı sıra Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Maya ve Meclis Üyesi Vural Zafer Emirel, MTSO Genel Sekreter Yardımcısı ve ASCAME Lojistik Komisyonu Genel Sekreteri Ezgi Biçer Uçar ile Başkan Danışmanı Ercan Akın da katıldı. Forumun açılış konuşmasını ASCAME’yi temsilen MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut yaptı.

“DARALMAYI AŞMANIN TEK YOLU PARA DEĞİL”

Konuşmasında Akdeniz’i medeniyetlere can veren ticaretin beşiği olarak tanımlayan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (ASCAME) Lojistik Komisyonu Başkanı Şerafettin Aşut, “Ticaret yollarının kesiştiği ve birbirine bağlandığı kadim bir bölgedir” dedi.

Önemli olanın Akdeniz’in geçmişine ait bilinen önemli tarihi ve ekonomik gücünü geleceğe taşıyabilmek olduğu vurgusunu yapan Aşut şunları söyledi: “Son yıllarda sürekli; dünyanın, ekonominin değiştiğinden, ticaret haritalarının ve pazarların farklılaştığından bahsediyoruz. Ne yazık ki 2008-2009 küresel finans krizinden sonra bence bu söylem bitmiş, sloganlar tükenmiştir. Basit fikirler ve çözümler derdimize derman olmamaktadır.Artık dünyanın yeni bir bilgiye ihtiyacı var. Dünya ekonomisinin yeni bir felsefeye ve mantaliteye ihtiyacı var. Bu zirvenin bu yeni bilgileri ortaya çıkartacağına inanıyorum ve bundan dolayı önemsiyorum. Akdeniz’in ekonomik durağanlığı ve ekonomik daralmayı aşmasının tek yolu para değil, bilgidir.”

“KÜRESEL SIKINTILARI BİREYSEL AŞAMAYIZ”

Konuşmasında küresel sıkıntıların bireysel aşılmasının mümkün olmadığını dile getiren Şerafettin Aşut, çözüm için küresel dayanışma ve işbirliği gerektiğini, bölgesel sıkıntıları da bölgesel işbirlikleri ve dayanışma projeleriyle çözebileceklerini söyledi.

“İşte, ASCAME'nin temel amacı bu işbirliği ve yeni yaklaşımlardır” diyen Aşut, “Önümüzde zorluklar var. Herkes bireysel olarak bir rekabet ve proje yarışında. Her ülke, her liman kenti her alanda tek ve rakipsiz olmak, en büyük payı almak istiyor. Kendi yarattığımız acımasız rekabet, çoğu zaman plansız ve atıl projelere yol açıyor. Küçük veya orta ölçekli ulaşım projelerinde ülkeler veya liman kentleri bireysel hareket edebilir. Ancak, bölgeyi ve dünyayı ilgilendiren büyük projelerde iş birliği içinde olmak, entegrasyonu sağlayarak, dayanışma içinde hareket etmek daha akılcı olacaktır” ifadelerini kullandı.

Büyük projelerin Akdeniz’i paylaşan tüm ülkelerin entegrasyonu ve bilgisi dahilinde olması gerektiğini kaydeden Başkan Aşut, Akdeniz’i geleceğe taşıyabilecek tek gücün dayanışma olduğunu söyledi.

Akdeniz ülkelerinin ulaşım projelerinde birbirini rakip değil, tamamlayıcı bir ortak olarak görmesi gerektiğine dikkat çeken Aşut, “Dünya ekonomisi, siyaseti ve ticaret haritası öyle bir sınıra ulaştı ki, artık tek başına muhteşem projeler bir işe yaramıyor. Yani, büyük projeler gerçekçi ise, bir ihtiyacı karşılıyorsa, bölgeye katkı sunuyorsa, bölge bu projeyi kullanarak yarar sağlıyorsa, kullanan ülkelerin entegrasyonu ve onayı varsa, o zaman bu büyük projeler karlı ve verimli oluyor ve uzun vadeli çözümler sunuyor” dedi.

Ülkelerin sadece kendi hedeflerini, çıkarlarını düşünerek dev projeler hazırlaması, uluslararası hukuk altyapısının net olmaması, daha da önemlisi ülkelerin limanları, demiryolu veya ulaşım altyapısı ile bütüncül bir planı ve entegrasyonu bulunmaması halinde sıkıntı yaşandığına değinen Aşut, “O zaman dev projeler bir işe yaramayacaktır” değerlendirmesini yaptı. Başkan Aşut, bir projeyi büyük ve değerli yapanın bu projeyi başka ülkelerin daha çok istemesiyle ölçülebileceğini vurguladı.

“BİZİM RAKİBİMİZ ASYA, AMERİKA’DIR”

Akdeniz’in bir aile konumunda olduğunu, bir köşesinde yaşanan olumlu gelişmelerin ya da sıkıntının tüm Akdeniz ülkelerini aynı ölçüde ilgilendirdiğini anlatan Şerafettin Aşut, Akdeniz’in bir bütün olduğunu ve Akdeniz ülkelerinin birbirinin ayrılmaz parçaları olduğunu söyledi.

“Önümüzde ekonomik anlamda daha acımasız olacağını gördüğümüz yeni bir dünya var” diyen Aşut, bu dünyada Akdeniz ülkeleri ve kentlerinin birbirinin rakibi olamayacağına değinerek, “Bizim rakibimiz Asya’dır, Amerika’dır” ifadelerini kullandı. Akdeniz ülkelerinin birbirine üstünlük yarışına girmek yerine işbirliği içinde rakiplerine odaklanması gerektiğini anlatan Aşut, tecrübeleri paylaşıp entegre hareket etmesi gerektiğine değindi.

“Bu dayanışmaya inandığım için bugün buradayım” diyen Aşut, yeni dünyada kimsenin tek başına bir şey yapamayacağının ortada olduğunu, tüm katılımcıların forumda küresel rekabette hak ettiği büyük payı almasını sağlayacak bilgiyi yeni mantaliteyi araması gerektiğini söyledi.

 

9750.jpg

ascame-2.jpg

Bu haber toplam 1581 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Anamurlunun Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0324 8164862