Haber Merkezi - MTSO, kuruluşunun 130. yılı kutlamalarına fotoğraf sergisi ile başladı. MTSO ve Güney Afrika Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği işbirliğinde düzenlenen ‘Nelson Mandela: Irk Ayrımcılığından Demokrasiye’ isimli fotoğraf sergisinin açılışına Güney Afrika Büyükelçiliği Müsteşarı Puleng Chaba ile MTSO Başkan Vekili Kasım Tanrıöver’in yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.
10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde açılışı gerçekleştirilen sergide, ülkesindeki ayrımcılığa son vererek efsaneleşen lider Nelson Mandela’yı konu alan 41 eser sergilendi.
Serginin açılışında konuşan Tanrıöver, Büyükelçi Khumalo ve Güney Afrikalı iş insanları ile daha önce birçok kez bir araya geldiklerini anlattı. Bu buluşmalarda kültürel ilişkiler olmadan ülkelerin birbirini tanıyıp yakınlaşamayacağı ve iş yapamayacağı görüşünde birleştiklerini kaydeden Tanrıöver, “Açılışını gerçekleştirdiğimiz sergi ile Sayın Ekselans Türkiye ve Güney Afrika arasındaki köprünün en sağlam ayağını sanatla kurmuş oldu” dedi.
Serginin özellikle Dünya İnsan Hakları Haftası’na göre düzenlenmesinin ise ayrıca önemli olup, büyük bir mesaj içerdiğini vurgulayan Tanrıöver, “Güney Afrika Cumhuriyeti’nde uygulanan Apartheid (Ayrımcılık) sistemine 27 yıl direnen ve sonunda bu mücadeleyi kazanarak, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Başbakanı olan Nelson Mandela’nın vefat haberini 2013’te büyük bir üzüntü ile öğrenmiştik. Tüm Güney Afrika Cumhuriyeti vatandaşları için ‘Ulusun Babası’ denilen büyük insan Nelson Mandela, yaşamı boyunca sadece kendi milleti için değil, insanlık adına büyük bir mücadele verdi. Mandela sadede ırk eşitsizliğini yaratan ‘Ayrılık Sistemi’ne karşı mücadele etmedi. Aynı zamanda cehalet, yoksulluk ve her türlü eşitsizliğin ortadan kaldırılması için mücadele etti” diye konuştu.
“MANDELA BİZE BÜYÜK DEĞERLER BIRAKTI”
İnsanların öleceğini, ancak değerlerin sonsuza dek yaşayacağını vurgulayan Tanrıöver, “Mandela bizlere büyük değerler bırakmıştır. Bağımsızlık, adalet, eşitlik ve evrensel insanlık değerleri adına mücadele eden her insan sadece kendi milletinin değil, tüm insanlığın ortak değeridir” ifadelerini kullandı.
Güney Afrika Cumhuriyeti Büyükelçiliği Müsteşarı Chaba ise serginin Mersin’in ardından ocak ayı ortalarında İzmir’de gerçekleştirileceğini belirterek, “Bu güzel ve gittikçe gelişen ülkenin tüm köşelerine bu serginin taşınması gerekir. Türk halkı Güney Afrikalıların azınlık, demokratik olmayan, zalim ve yasadışı ulusal parti rejimi altında nelere katlanmak zorunda kaldıklarını bilmelidir” şeklinde konuştu.
Serginin özünde iki konuyla ilgili olduğuna dikkat çeken Chaba, şöyle konuştu: “Günümüz Güney Afrika’sının oluşumuna katkıda bulunan, başlı başına bir ikon olan Nelson Mandela’yı kutlama, aynı zamanda ırk ayrımcılığının acımasız sistemi ve Güney Afrikalıların uluslararası toplumun desteğiyle bu sistemi nasıl yendiği ile ilgilidir. Özünde, bir insanın diğerinden üstün olduğu gibi yanlış bir izlenime dayanan şeytani sisteme karşı bir zafer kutlamasıdır.”
Nelson Mandela’nın dünyadaki tüm insanlara ne için yaratıldıkları ve nasıl bireyler olmaları gerektiği konusunda ilham verdiğini kaydeden Chaba, bu bağlamda doğru bir birey olabilmenin şartlarını, ‘mütevazı ve alçak gönüllü olmak, düşünceli ve bağışlayıcı olmak, yardımsever ve şefkatli olmak, uzlaşmacı ve özverili olmak ve sonuna kadar halkının hizmetkarı olmak’ sözleriyle açıkladı.
Güney Afrika’nın anlatılacak iyi bir hikayesi olduğunu dile getiren Chaba, sözlerini, “Umuyorum ki bugünden sonra sizler de kendi çevrenize bu iyi hikayeyi anlatmaya devam edeceksiniz ve böylece hala adaletsizlik yüzünden acı çekenlere zaferin mümkün olduğu konusunda umut ve güven vereceksiniz” diyerek tamamladı.
Sergi, MTSO Sanat Galerisi’nde 24 Aralık Perşembe gününe kadar gezilebilecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.