Haber Merkezi - Kaçakçılığı önlemek için alınan tedbirler nedeniyle transit ticarete konu bazı kalemlerdeki malların antrepolarda depolanamamasına yönelik antrepo sektöründe sıkıntılar yaşanırken, “Kur çıktı, antrepolar taştı” haberleri sektörden tepki topladı.
Mersin Gümrüklü Antrepocular Derneği (MEGAD) Başkanı Mustafa Açıkgöz, “Kur nedeniyle yüzde 100 doluluk var haberi gerçekçi değildir” diyerek, “Soğuk hava depolarının yüzde 50’si dolu. Genel kargo gibi transit ürünleri koyduğumuz depolarının yüzde 25’i dolu. Yatay depolar dediğimiz bakliyat depoları ise, yüzde 75 dolu. Mersin’de depoların çoğunlu yüzde yüz dolu değil. Sadece en çok bakliyat koyduğumuz, yatay depolar dolu” dedi.
“YAŞADIKLARIMIZLA ÇIKAN HABERLER ÇELİŞİYOR”
Sektörün sıkıntılarına da değinen Başkan Açıkgöz, 17 Aralık tarihinde antrepolara yapılan düzenlemeye değinerek, Gümrük Bakanlığı’nın yaptığı düzenleme ile antrepolarda iş hacminin oldukça düştüğünü vurguladı. Mustafa Açıkgöz; “Bizim yaşadıklarımla çıkan haberler çelişiyor. Çok sıkıntılar doğurdu doğurmaya da devam ediyor. Örneğin, 12 kalem transit ülkemizden geçen transit malları depolarımıza alamıyoruz. Genelgeden dolayı bu ürünler limandan direk gidecek. Mesela tavuk, et, badem, ceviz, sigara, içki ve mısır gibi transit gelen malları depolara girmeden direk olarak limandan sevk edilmesi gerekiyor. Böyle bir şey mümkün değil ama mümkün kılmaya çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.
“TRANSİT MALLAR ÜLKEMİZE GELMEZSE, BU İŞLER İRAN’IN LİMANINA GİDER”
“Limandaki kapasite zaten buna yeterli değil, işin doğal akışı da buna uygun değil” diyen Açıkgöz, “Bir gemide bin konteynır mal geldiyse, hemen ikinci gün bunun taşınması mümkün değil. Ne yapacak bu mal ya içerde bozulacak ya günlerce demuraj yiyecek, limanda mal bekletmek hele hele soğutuculu konteynırlar da mal bekletmek çok ciddi maliyetler. Burada neyin hesabı yapıldı onu bilmiyoruz. Daha önceleri Ortadoğu ülkeleri İran, Irak, Suriye bu tür ülkeler buradaki depolarda mallarını depoluyorlardı, ihtiyaçlarına göre de günlük sipariş edip buradan taşımacılık yaparak kendilerine teslim ediyorduk. Bu genelgeden sonra mallar limandan gitmek zorunda, beraberinde de bu malları götürüp orada koyacakları depoları yok. Yeni depolar yapmaya başlıyorlar. Bu depolar yapılıp bittikten sonra o genelgeye uysak ne olur uymasak ne olur. Zaten iş elimizden gidecek. Bu işin başka bir boyutu da transit mallar ülkemize gelmezse bu işler İran’ın limanına gider. Bu işler giderse bir daha da gelmez buraya” diye konuştu.
“LİMANIN YARISI BOŞ, ÇÖZÜM YOK”
Hafta ortası olmasına kadar rıhtımda, 1 tane konteynır gemisi olmadığına dikkat çeken Açıkgöz; “Limanın yarısı boş. Çözüm yok. Ve bu sorun ileride ihracatı da vuracak. Şuan da 300-400 yaptığımız navlunlar 1300-1400 olacak. Buda ihracata yansıyacak. Bunu şu an göremiyorlar. Transite yasaklama getiriyorsun ama bakıyorsun ihracat etkileniyor. Aynı zamanda taşımacılar etilendi. Müşteriler diyor ki biz sizin ülkenize güvenemeyiz. İki güne bir yasa çıkıyor nasıl güvenip yatırım yapalım. Nasıl ticaret yapalım” dedi.
“YASAKLAMAYLA BU İŞLER OLMAZ”
“Bu işleri doğru insanlarla ve doğru uygulamalarla yapılması gerekiyor. Yasaklamayla bu işler olmaz” diyen Açıkgöz; “Mersin, transit taşımacılığın yüzde 80’nini, İskenderun yüzde 15’ini, geri kalan yüzde 5’i ise diğer tüm limanlar yapıyor. Mersin’de depolanıyor ve Mersin’den taşınıyor. Mersin’i, İskenderun’u ve bölgeyi etkileyen ciddi bir olay. Ama bakanlığın katı bir tutumu var. Bunu bir türlü aşamadık. Çözüm bu tür uygulamaların daha ciddi yapması devletin denetim yapması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: Mersin Haberci
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.