Haber Merkezi - Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Yavuz Selim Madenli, yaptığı açıklamada son yıllarda emlakçılık sektöründe yasa dışı çalışanların sayısının artığını söyledi. Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen Suriyelilerin de sektöre girmesiyle yasa dışılığın önü alınmaz hale geldiğini anlatan Madenli, kayıt dışı çalışanların hem sektöre zarar verdiğini hem de vatandaşı mağdur ettiğine vurgu yaptı. Madenli, gayrimenkul sektöründe son yıllarda çok sayıda düzenleme yapılmasına rağmen, bu alanın en önemli temsilcileri konumundaki emlakçıların hem hukuki güvencesinin olmadığını hem de bir statüye sahip olamadıklarını dile getirdi.
Madenli, Türkiye Tüm Emlakçılar Müşavirliği tarafından hazırlanan ve ülkedeki tüm odalar ile ilgili kurumların onayladığı Emlakçılık Meslek Yasası’nın yasalaşması ile emlakçılık sektöründe yaşanan sorunların çözüleceğini belirterek, “Yasa çıkmadan önce emlakçılık yapanlar, oda, maliye ve sicil kaydı ile emlakçılar odasından aldıkları kurs belgesi ile son aya ait bir faturayı odaya verdikleri takdirde emlakçılık yapmaya devam edebilecekler." dedi.
Yasa çıktıktan sonra, emlakçılık yapmak isteyenlerde aranan şartlarla ilgili bilgilerde veren Madenli, şunları kaydetti: “En az 4 yıllık üniversite mezunu olması şartı getirilecek. Eğitim için emlakçılar odasına müracaat edecek ve 1 yıl kurs görecek. Bu kursu emlakçılar odasından alması zorunlu. Başka bir merkezde alınan kurslar kabul edilmeyecek. Kursu tamamladıktan sonra lisans sınavına girecek. Sınavdan başarılı olanlar, oda üyesi bir emlakçının yanında 1 yıl staj yapacak. Bu şartları yerine getirdikten sonra emlakçılık yapabilecek."
2 YILDAN BAŞLAYAN HAPİS CEZASI
Odaya kayıtlı belgesi olmadan emlakçılık yapanlara ağır yaptırımlar geleceğini de anlatan Madenli, şöyle devam etti: "Kaçak emlakçılık yaptığı tespit edilenler, 2 yıldan başlayan hapis cezasına çarptırılacak. Ayrıca 30 bin lira para cezası verilecek. Bir kişinin emlakçılık yapıp yapmadığını tespit etmek çok kolay. Birden fazla evi kiraya verdiğinde ya da komisyon aldığında o kişi emlakçılık yapıyor demektir. Tespit edildiğinde de yaptırımı çok ağır olacak."
KAÇAN KİRACININ FATURASINI SİGORTA ÖDEYECEK
Madenli, emlakçılık sektöründe şartların neden bu kadar ağırlaştığını ve sektörün önemine de değinerek, şunları söyledi: "Emlakçılara yasa çıktıktan sonra meslek sigortası yaptıracağız. Dolayısıyla emlakçı aracılığıyla vatandaşın göreceği zarar sigorta tarafından karşılanacak.
Emlakçıya, kira sigortası garantisi gelecek. Kira ödenmediğinde; gayrimenkul zara gördüğünde, elektrik, su, doğalgaz gibi faturalar kiracı tarafından ödenmemesi halinde bedel sigorta tarafından karşılanacak. Yasanın kabul edilmesi ve uygulanması ile ayakçılık sektörden temizlenecek. Emlakçılıkta doktorluk, avukatlık gibi önemli bir meslek konumuna gelecek. Emlakçılık sektörünün korunması ve statü kazanması ile kazanan sadece emlakçılar olmayacak. İnşaat sektörü ilgili tüm sektörler de kazanacak."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.