• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İçel 17 °C

Mersin için büyük adım!

Mersin için büyük adım!
Mersin'de kent müzesinin kurulması için kollar sıvandı. MTSO AB Bilgi Merkezi ile Mersin Üniversitesi, belgesel ve çalıştaylarla kent atlasını çıkartarak kent müzesinin temellerini atacak.

Haber Merkezi - Mersin’in zengin çok kültürlülüğünün yaşatılması ve birlikte yaşama bilincinin arttırılması amacıyla harekete geçen MTSO AB Bilgi Merkezi ile Mersin Üniversitesi, belgesel ve çalıştaylarla kent atlası çıkartıp, kent müzesinin temellerini atmak için kolları sıvadı.

MEÜ Kamu Yönetimi Bölümü’nden Ulaş Bayraktar, Mersin’de yaşayanların kentin zengin çok kültürlülüğü ve hoşgörüsü ile övündüğünü ama tam olarak tanımadığını söyleyerek, “Mersin’in zengin kültürü var diyoruz ancak içeriğini kendimiz bile bilmiyoruz” dedi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Avrupa Birliği (AB) Bilgi Merkezi, Mersin Üniversitesi (MEÜ) ile birlikte çok kültürlülük ve birlikte yaşamak üzerine hazırlanacak belgesel ve düzenlenecek çalıştaylar için Mersin’de ki kültür, hemşehri dernekleri, toplum merkezi ve düşünce temelli kuruluşları ile biraraya geldi. 
İçel Sanat Kulübü’nde düzenlenen hazırlık toplantısına; MTSO AB Bilgi Merkezi Sorumlusu Benin Ergenç, MEÜ Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Görevlisi Ulaş Bayraktar, Kent Konseyi Başkanı Yasmina Lokmanoğlu, Suriye Sosyal Topluluğu Başkanı Ziyad Mulad ile Bitlisliler Derneği, Cizreliler Derneği, Adıyamanlılar, Derneği, Günebakan Kadın Derneği, Klikya Nehir Derneği, Giritliler Derneği, Karagöçer Yörükleri Eğitim ve Kültür Derneği, ile Roman Derneği temsilcileri katıldı.

KÜLTÜRÜNÜZÜ NASIL ANLATMAK İSTİYORSUNUZ?

Mersin Üniversitesi Bölgesel İzleme Uygulama Araştırma Merkezi ve İletişim Fakültesi işbirliği ile düzenlenecek çalışmaların amacı ile ilgili bilgi veren Benin Ergenç, “Yaklaşık 14 yıldır faaliyet gösteren birimimiz, bu yıl çok kültürlülük ve birarada yaşamaya yönelik etkinliklere imza atma çabasındadır. Bu amaçla belgesel ve çalıştaylara imza atacağız. Ama öncelikle sizlerin fikirlerinizi dinlemek istiyoruz. Kültürünüzü nasıl anlatmak istiyorsunuz? Bizlere nasıl katkı sunabilirsiniz? Sorularna yanıt aramak için bu toplantıyı düzenledik” dedi.

“ÖVÜNÜYORUZ AMA TANIMIYORUZ”

Akademisyen Ulaş Bayraktar da, zengin çok kültürlülüğü ile övülen Mersin’in bu değerinin somutlaştırılması amacıyla yapılacak çalışmaların ilk buluşması olan toplantının, gelecekte çok daha kapsamlı işlerin de başlangıcı olduğunu söyledi. 

“Mersin’in zengin kültürü var diyoruz ancak içeriğini kendimiz bile bilmiyoruz. Kentte var olan kültürlerin önemli mekanlarından, şahıslarından, günlerinden, adetlerinden ne kadar bilgi sahibiyiz? Bunu ortaya koymak için uzun vadeli bir çalışma yapmak istedik ve ilk adımı belgesel ile atmak için yola çıktık.

KENT MÜZESİ’NİN TEMELLERİNİ ATACAĞIZ

Sizden beklediğimiz; Mersin’de temsil ettiğiniz kültürlere dair önemli mekanları, ürünleri, şahısları, değerlerin bir envanterini çıkarmamıza yardımcı olmanız. Uzun vadedeki hedefimiz bir kent ansiklopedisi yapabilmek. Bunun örnekleri İstanbul ve Bursa’da var. Envanter çalışmasından yola çıkarak dijital veya basılı bir ansiklopedi oluşturmayı hedefliyor ve kent müzesinin temellerine zemin hazırlamak istiyoruz.

MERSİN KÜLTÜR ATLASI YAPILACAK

Amacımız, kentin hafızasını belgeleyebilmek. Farklı değerlerimizi eserlerimizi, mekanlarımızı biraraya getirip, derleyerek, herkesle bunları paylaşabilmek. Kentlilik dediğimiz şey tarihi paylaşmak ile ortaya çıkabilir. Yoksa kimseyi bir anda Mersinli olduğuna ikna edemezsiniz. İnsanlar tanıdıkları, bildikleri, hissettikleri bir mekana ait olabilirler. Mersin sıcak, güzel, çok kültürlü bir şehir ama kendi mahallenizden başka bir mahalleyi bilmiyorsanız, tanımıyorsanız Mersinli olamazsınız. İşte biz Mersin’in kültür atlasını yaparak, Mersinlilik bilincini de güçlendirmek istiyoruz” dedi.

SURİYELER DE MERSİN’İ TANIMAK İSTİYOR

Suriye Sosyal Topluluğu Derneği Ziad Mnlla da, Mersin’de derneğe kayıtlı 250 bin kişi olduğunu söyleyerek, bu rakamın kayıtdışılarla birlikte 350 bine yakın olduğunu söyledi. “Üyelerimize eğitim veriyor, sağlık hizmetleri sunumu sağlıyor, ayrıca hukuki haklara yönelik de destek veriyoruz” diyen Ziad Mnlla, Suriye’de ki sorunlarla ilgilenen uzmanların da bulunduğu dernekte, 4 dil konuşabilen görevlilerin Suriyelilerin sorunlarının çözümü için çalıştığını aktardı.

“Suriyeliler ile ilgili tüm sorunlara müdahil olup, çözmeye çalışıyoruz” diyen Mnlla, “Birliktelik sağlama fikri çok doğru bir karar çünkü buna ihtiyaç var” dedi.

Kaynak: Hediye EROĞLU - Mersin Haberci

Bu haber toplam 1766 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • YÜREKTEN DİLE NAĞMELER06 Mart 2019 Çarşamba 16:32
  • TARİHTE BUGÜN16 Şubat 2019 Cumartesi 09:41
  • TARİHTE BUGÜN15 Şubat 2019 Cuma 09:13
  • TARİHTE BUGÜN14 Şubat 2019 Perşembe 08:47
  • TARİHTE BUGÜN13 Şubat 2019 Çarşamba 10:45
  • TARİHTE BUGÜN12 Şubat 2019 Salı 10:06
  • TARIM VE TURİZM06 Kasım 2018 Salı 12:38
  • Yep Yeni Kitabı İle Okuyucularla Buluştu27 Ekim 2018 Cumartesi 15:22
  • “Her Daim Okuyalım”24 Ekim 2018 Çarşamba 13:57
  • Nutuk, Her Kesim Elinde19 Ekim 2018 Cuma 10:23
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Anamurlunun Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0324 8164862