Haber Merkezi - Küresel araştırma şirketi Colliers International, 2020’de Türkiye ve Polonya’nın dünyanın en önemli ahmet-musul-1lojistik üssü olacağını açıkladı. İstanbul’un yanı sıra Mersin, İzmir gibi kentlerin gelecek dönemde bölgenin ticaret köprüsü olacağını ortaya koyan araştırma, Türkiye’de lojistik alanında yaşanacak büyük sıçramayı da gözler önüne seriyor. Son yıllarda Avustralya’dan Toll Global’in Makro Lojistik’e, Japon Hitachi’nin Mars Lojistik’e Tokyo merkezli Yusen’in ise İnci Lojistik’e ortak olmasıyla kızışan rekabet, yerli firmaların yatırımlarını hızlandırmasını sağlıyor.
AKSARAY’A LOJİSTİK ÜS
Demiryolu, deniz ve kara taşımacılığında Türkiye’nin en büyük şirketlerinden olan Ekol Lojistik’in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul, yeni satın almaların sinyalini verdi. “Özellikle Avrupa’dan teklifler alıyoruz” diyen Musul, şunları anlattı: “Son olarak Ro-Ro taşımacılığındaki hızlı büyümemizle birlikte Ekol’e yabancı şirket ve fonlar ortak olmak istiyor. Ancak firmamıza gelen ‘bizi alın’ tekliflerinde ciddi bir artış oldu. Şu anda, bize ‘ortaklık yapalım’ diyenlerin sayısı iki ise dört firma da ‘bizi alın büyütün’ diyor.” 25 milyon euroluk yatırımla Aksaray’a antrepo yapmak için düğmeye basan Ekol Lojistik, bölgeyi de Anadolu’daki üssü olarak kullanmayı planlıyor.
“Üretim Anadolu’ya kayıyor” diyen Musul, “Tesis, 2016’da hizmete girecek. Bundan sonra ürünler Anadolu’dan toplandıktan sonra İstanbul’a getirilip tekrar Anadolu’ya dağıtılmayacak. Operasyon Aksaray’dan yürütülecek. Mersin Limanı’na yük trafiği, demiryolu üzerinden sağlanacak” dedi.
Geçen yıl yüzde 12 büyüme gösteren ve 1.2 milyar liralık ciro yaptıklarını anlatan Musul’un verdiği bilgilere göre şirketin 6 bin çalışanı var. Bu yılı ise 1.5 milyar liralık ciroyla kapatmaya hazırlanan Ekol’de deniz taşımacılığının payı ise yüzde 10-12 arasında.
5’İNCİ GEMİ DENİZDE
Yalova’da 10 milyon dolarlık yatırımla kurulan Ro-Ro terminalinin 2015’te faaliyete geçeceğini vurgulayan Ahmet Musul, “Bu sayede Haydarpaşa’yı kullanan 100 bin araç İstanbul trafiğine girmeyecek. Sadece Ekol’e hizmet vermek üzere kurulan Alternatif Ro-Ro’yu hızla büyütüyoruz. Hatche, Paqize, Qezban ve Ayshe’den sonra filoya Fadiq isimli 5’inci gemimizi de aldık. Ro-Ro’daki ciromuzu 180 milyondan 250 milyon liraya çıkaracağız” dedi.
YOL 5 BİN KİLOMETRE KISALDI
Ekol’ün 2012’nin sonunda hayata geçirdiği ve 3 taşımacılık türünü bir araya getirdiği Intermodal sistemi İstanbul’dan İtalya’ya Ro-Ro seferleriyle devam ediyor. Intermodal ile konteynırlar, demiryolu ağına bağlanarak Avusturya üzerinden Almanya’ya ulaşıyor. Normal şartlarda karayoluyla yapılan 7 bin kilometrelik bu yolculuğun 2 bine düştüğünü kaydeden Musul, “Her seferde araç başına bin 600 litre yakıt tasarrufu söz konusu” dedi.
Ahmet Musul, Intermodal sisteminin en göze çarpan etkilerinden birinin ise sınır kapılarında yaşanan sorunlar olduğunu söyledi. Musul, “Geçen yıl Bulgaristan TIR’lara sorun çıkardı. Kapıda dönem dönem sorunlar yaşanıyor. Sadece sınır komşularımız değil, Doğu Avrupa’nın değişik ülkelerinde şoförlerimiz sıkıntılar yaşıyor. Intermodal, hem sorunları hem sınırları ortadan kaldırıyor” diye konuştu.
SIRADA AFRİKA VAR
Aralarında İspanya, İtalya, Macaristan ve Almanya’nın da yer aldığı 10 ülkedeki 22 lokasyonda çalıştıklarını dile getiren Ahmet Musul, “Son olarak Polonya şirketimizi faaliyete açtık. Şimdi Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’da şirket kuracağız. İspanya’daki 3 olan ofis sayımızı yıl sonunda 5’e çıkarmayı hedefliyoruz. Fas, Tunus, Cezayir’i kapsayan Kuzey Afrika’ya da girmek istiyoruz. Hedefimiz lojistikte küresel bir marka yaratmak” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.