Haber Merkezi - Mersin Barosu tarafından, bu yıl 26. yılı kutlanacak Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni karikatürlerle anlatan Prof. Dr. Halis Dokgöz’ün çizgilerini, Mersin Adliye Sarayı’nda sergiledi.
Adliyenin baro katındaki serginin açılışına, Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen, Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Ece Kovan Demirtaş, Prof. Dr. Halis Dokgöz ile çok sayıda avukat ve davetli katıldı.
Sergide bir açıklama yapan Prof. Dokgöz, sergide 40’a yakın eserinin bulunduğunu belirterek, ilk olarak 2010 yılında yine Mersin Barosu’nun daveti ile Mersin’de açtığı “Çocukları Hakları Karikatür Sergisi”nin yıllar içerisinde yeni eserler eklenerek, Türkiye’yi dolaştığını söyledi.
Bugün yeniden Mersin’de olmaktan mutluluk duyduğunu dile getiren Dokgöz, sergideki tüm eserlerin Çocuk Hakları Sözleşmesi üzerine çizilmiş karikatürlerden oluştuğunun altını çizdi.
Dokgöz, “Anayasa’nın 90 maddesi kapsamında artık uluslararası sözleşmeler iç hukuk halini alarak geçerli olmuştur. Ben de 54 maddelik Çocuk Hakları Sözleşmesi ile ilgili toplumu bilgilendirmek için bu sözleşmenin haklarını çizdim. Bu sergi hem sözleşmenin hem de çocukların haklarının farkına varmak için gerçekleştirdiğim bir etkinlik. Çünkü kanunları karikatür ile anlatmak pek sık rastlanan bir durum değil. Ben çizimlerim ile itici olan kanunları hem sevdirmek hem de daha iyi anlaşılmasını sağlamak istedim. Bu sergideki eserleri bir kitap haline getirmeyi hedefliyorum” dedi.
Baro Başkanı Antmen de Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin, tarihte en geniş kabul gören insan hakları belgesi olduğunu vurgulayarak, 20 Kasım 1989 tarihinde onaylanan bu sözleşme sayesinde çocukların haklarının yasalarca da tanındığını kaydetti.
Sözleşmenin imzalandığı 20 Kasım’ın da tüm dünyada Çocuk Hakları Günü olarak kutlandığını anımsatan Antmen, “Türkiye, Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’yi 1990 yılında imzalamıştır. Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, nerede doğduklarına, kim olduklarına, cinsiyetlerine, dinlerine ya da sosyal kökenlerine bakılmaksızın bütün çocukların haklarını tanımlamaktadır. Sözleşme, yaşama hakkı, eksiksiz biçimde gelişme hakkı, zararlı etkilerden, istismar ve sömürüden korunma hakkı, aile, kültür ve sosyal yaşama eksiksiz katılma haklarını kapsamaktadır. Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, medeni, siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlardaki insan haklarını en geniş biçimde tanımlamaktadır. Bu sözleşmeye yön veren temel değerler, ayrım gözetmeme, çocuğun yararının gözetilmesi, yaşama ve gelişme, katılımdır” diye konuştu.
Toplumda yeteri kadar bilinmeyen Dünya Çocuk Hakları Günü’nü böylesine anlamlı bir etkinlik ile anmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Antmen, bilgi ve teknoloji çağında olunmasına karşın çocuk haklarının dünya ve Türkiye özelinde yeteri kadar önemsenmediğini ifade etti.
Antmen, “Unutmayalım ki, hepimiz gibi çocukların da hakları var ve biz onların haklarına saygı duymak ve sahip çıkmak zorundayız. Öncelikle yaşam, sağlık, eğitim ve güvenlik haklarının asla ve asla vazgeçilmez olduğunu unutmamalıyız. Bu noktada ülkemizde ve dünyada çocuklara karşı hak ihlallerinin karşısında olmalı, karşı mücadele için duyarlılık göstermeliyiz” şeklinde konuştu.
Mersin Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Ece Kovan Demirtaş da hafta boyunca çocuk hakları ve hak ihlalleri ile bunların önlenmesine ilişkin bir dizi etkinliğe imza atacaklarını söyledi.
Bu etkinlikleri özellikle toplumun tüm kesimleri ile buluşmak adına çeşitli mekanlarda gerçekleştireceklerini belirten Demirtaş, “Geleceğimiz olan çocuklarımızın barış içerisinde, hak ihlallerine maruz kalmadan yaşayabilmeleri için çalışıyoruz ve çalışmaya da devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.