Haber Merkezi - 26 Eylül 2003 yılında tam da Dil Bayramı’nın 71. yıldönümünün kutlandığı günlerde hayatını kaybeden Kerim Afşar, ömrünün son yıllarını geçirdiği Mezitli’de kendi adını taşıyan parkın açılış törenine yoğun ilgi gösterildi. Burada konuşan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Türk tiyatrosunun en önemli isimlerinden biri olarak gösterilen ve son yıllarını Mezitli’de geçiren Afşar’ın adının ölümsüzleştirilmesine yönelik kararın, Belediye Meclisi’nde oybirliği ile alındığını hatırlattı.
Yılmaz Güney’in, Melike Demirağ ile başrollerini paylaştığı; ‘Arkadaş’ adlı filmi hatırlatan Başkan Tarhan, “Bu unutulmaz filmde Kerim Afşar da rol almıştı. Onlarca tiyatro oyunu ve sinema filminde rol alıp, ‘Güneşin Çocukları’ gibi birçok önemli tiyatro oyununu da yöneten Kerim Afşar’ı, ömrünün son yıllarını geçirdiği Mezitli’de anmadan, ismini ölümsüzleştirip, onu ve eserlerini gelecek kuşaklara aktarmak biz yerel yönetimlerin en önemli görev ve sorumluluğuydu. Sanata ve sanatçıya sahip çıkmaya devam edeceğiz” dedi.
“SANATIN VE SANATÇININ YANINDAYIZ”
2014 yılını ‘Kadın Yılı’ ilan ederken, bu yılı da ‘Sanat ve Spor Yılı’ ilan ettiklerine dikkat çeken Başkan Tarhan, “Geçtiğimiz yıl kadınları ön plana çıkartmak istedik. Bunda da bir ölçüde başarılı olduk. Bu yıl da sanat ve spor alanında çok önemli çalışma ve projelere imza atacağız. Kültür Merkezi Projesi konusundaki görüşmelerimiz devam ediyor. Yakın bir zamanda merkezin temellerini atmak istiyoruz. Altyapıyı tamamladıktan sonra daha fazla sanatsal etkinliklerle Mezitli halkıyla buluşmak istiyoruz” ifadesini kullandı.
SANAT TÜRKİYE'Yİ SİYASAL ANLAMDA İLERİYE TAŞIYOR
Mersin’de yaptığı sanatsal çalışmalar ve tiyatroya verdiği katkılarla öne çıkan Mehmet Tekkanat’ın da Mezitli Belediyesi Sosyal Tesisleri’nde yetişkin ve çocuklara yönelik tiyatro kursları verdiğini belirten Başkan Tarhan, “Tiyatroya ilgi duyan herkesin bu kurslarımıza katılmasını bekliyoruz. Sanatla ilgilenen insan sayısı ne kadar artarsa Türkiye’nin de siyasal anlamda çok daha iyi bir noktaya geleceğine inanıyorum. Yine aynı şekilde insanlar ne kadar çok spor yaparsa toplumumuz da o kadar ileriye gider” diye konuştu.
“AYDINLIK BİR TÜRKİYE İSTİYORDU”
Ünlü oyuncu Altan Erkekli de, Türk tiyatro ve sinemasında oldukça önemli roller üstlenip, kaleme aldığı eserlerle de dikkat çeken Kerim Afşar’ın, ‘Arkası Yarın’ ve ‘Radyoda Tiyatro’ adlı programları ile de kulaklarda tınısı olan çok değerli bir isim olduğu yorumunu yaptı. Erkekli, “Kerim Afşar; sahnedeki rol arkadaşım,hocam, ağabeyim, hayata dair her şeyi öğreten insandır benim için. Çok değerli bir dost, arkadaş, aktör, Atatürkçü, Türkiye Cumhuriyeti’nin laik demokratik devrimlerine inanan bir sanatçıydı” dedi.
KERİM AFŞAR; 'MEZİTLİ'Yİ ÇOK SEVİYORUM'
Altan Erkekli, konuşmasını da şöyle sürdürdü; “Bize, ‘Aydınlık bir Türkiye’nin geleceği için her zaman sahnede son nefesini verene kadar ayakta kalacağım’ derdi ve bu inancını bize de aşıladı. Tıpkı şuanda burada bulunan şu maketteki gibi minik bir sandalla Mezitli’ye gelip, denize açılarak balık tutardı. ‘Artık balıklarla dostluğum var ve Mezitli’yi çok seviyorum’ diyordu. Vefadan çok uzak bir ülke olan Türkiye’de, böylesine önemli bir vefayı gösteren Mezitli halkına, sanatı ve sanatçıyı el üstünde tutup, yaşama katkı sunan Sayın Belediye Başkanımız Neşet Tarhan’a da çok teşekkür ediyorum.”
“BU PARKTA KERİM AFŞARLAR ÇOĞALACAK”
Bugün Türkiye’de sanatın ve sanatçıların karşı karşıya kaldığı tablonun ortada olduğunu kaydeden Erkekli, “Sanatçıların nasıl hayatta kalabileceği ve topluma nasıl önderlik edebileceği tartışılırken, Kerim Afşar isminin yeniden hatırlatılması, onun ilkelerinin, tiyatroya bakış açısının ortaya konulması son derece önemli ve de anlamlı. Bu parkta gezenler, el ele, kol kola yürüyenler, oturup da mehtabı, güneşin doğuşunu seyretmek isteyenler, oyun oynayan çocuklar, Kerim Afşar ismini zihinlerine kazıyacaklar” dedi.
DEMOKRASİMİZE ÖNEMLİ DEĞER KATACAK
Çocukların, “Anne, nereye gidiyoruz?” sorusuna anne ve babaların vereceği, “Kerim Afşar Parkı’na gidiyoruz. Kerim Afşar Parkı’na çay içmeye gidelim” şeklindeki yanıtlarla Kerim Afşarların çoğalacağı görüşünü dile getiren Altan Erkekli, “Emin olun ki, bu parktan nice Kerim Afşarlar çıkacak sanatımıza, hayatımıza ve demokrasimize çok önemli değerler katacak. Onun için bugün çok önemli sayın belediye başkanımın onu hatırlayarak burada bu parkı açması çok önemli sizlere sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Kerim Afşar bizi yukardan seyrediyor. Ve ne mutlu ki, onun adına burada hep beraber buradayız.” Konuşmaların ardından parkın açılışı gerçekleştirildi.
KERİM AFŞAR KİMDİR?
Gazeteci İlhan Selçuk’un ‘ses sanatçısı’, Uğur Mumcu’nun da ‘Kerim Atatürk’ diye nitelendirdiği Kerim Afşar, Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Yüksek Bölümü’nden 1953 yılında mezun oldu. Henüz okulunu bitirmeden oyunlarda rol almaya başlayan Afşar, 45 yıllık sahne hayatında 100 civarında oyunda, birçok film ve dizide rol aldı. TRT’de Radyo Tiyatrosu programlarında unutulmaz karakterler çizen Afşar, sayısız seslendirme yaptı.
1980 yılında Peter Stein’in daveti ile Berlin’e gidip, orada sergilenen oyunlarda oynadı. Sonrasında Türkiye’ye dönüp, Devlet Tiyatroları’ndan emekli olan Afşar, Ankara Sanat Tiyatrosu bünyesinde sanat hayatını sürdürüp, İstanbul Şehir Tiyatroları’nda da sahne aldı. Bir süre sonra Devlet Tiyatroları’nın talebi üzerine kuruma dönen Afşar, ’71. Dil Bayramı’nın kutlandığı günü, 26 Eylül 2003 yılında Ankara’da hayatını kaybetti.
Kerim Afşar, 2002 yılında Uğur Mumcu’nun yazılarından derlenen; ‘Bugün Ne Yazsam?’ adlı oyunun Anadolu turnesindeki il gösteriminde rahatsızlanmış, “Kendinizi iyi hissetmiyorsanız, turneye çıkmayın” yönündeki telkinlere de; “Ben ölürsem sahnede ölürüm” yanıtını vermişti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.