Haber Merkezi - Acı, “Kanserin vücuttaki dokulardan birine ait bir veya birkaç hücrenin normal özelliklerinin dışında bir değişim göstermesi ve kontrolsüz çoğalması ile meydana gelen bir hastalık var. Erken dönemde teşhis edilirse hastalığın tedavi edilmesinin mümkündür. Erken teşhis, hayat kurtarıcıdır.
Bu amaçla Sağlık Bakanlığı’nın aile hekimleri aracılığıyla ücretsiz uygulanan çeşitli tarama ve erken tanı yöntemleri bulunmaktadır.
(30-65 yaş aralığındaki her kadının 5 yılda bir rahim ağzı kanseri taraması için smear ve HPV tarama testi, 40 yaş dahil her kadının 2 yılda bir Meme kanserlerinin erken tanısı için mamografi ve her ay kendi kendine meme muayenesi yapmaları, 50 -70 yaş aralığındaki kadın ve erkeklerin bağırsak kanser taraması için 2 yılda bir mutlaka dışkıda kan tetkiki yaptırmaları gerekmektedir .Belirttiğimiz taramaların sıklığı doktor istemine göre değişiklik gösterebilir.)
1-7 Nisan kanser haftası etkinlikleri kapsamında halkımızdan söylediğim yaş aralığındaki kişilerin özellikle nisan ayı içerisinde aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları ile iletişime geçmelerini kendi sağlıkları için rica ediyorum. Bu yaş aralığındaki kişilerin taramalarının tamamına yakınını tamamlamak ve herhangi bir problem varsa erken teşhisinin sağlanarak tedavisinin yapılmasını amaçlıyoruz. Etkinlikler kapsamında farkındalığı arttırmak için eğitim çalışmalarımız devam etmektedir.
Kanserin tedavisinden ziyade korunma yöntemlerinin ve erken teşhisin önemine dikkatinizi çekerek, sigara ve alkolün, yetersiz ve dengesiz beslenmenin, hareketsiz yaşamın, obezite ve kontrolsüz olarak güneş ışınlarına maruziyetin kansere neden olan faktörlerin %90'ını oluşturduğunu belirtmek istiyorum. Bu nedenle, stresle baş etme yöntemlerinin öğrenilmesi, düzenli sağlık kontrolleri ve taramaların yaptırılması, sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durulması, kişinin herhangi bir zararlı alışkanlığı varsa bırakması, yeterli ve dengeli beslenilmesi, obezite ile mücadele edilmesi, insanların boylarına uygun kiloda olmaları, yeterli ve düzenli fiziksel aktivitenin yapılması, güneş ışığının zararlı etkilerinden korunulması (yaz mevsiminde güneş ışıklarının dik geldiği saatlerde mümkün olduğunca dışarıya çıkılmaması, dışarıya çıkarken geniş kenarlıklı şapkaların kullanılması, kaliteli güneş gözlüğü takılması, 30 faktörlü güneş koruyucu kremlerin kullanılması vb) kanserden korunmada alınacak temel önlemlerdendir.Kanserden korunmak her zaman daha kolay ve daha ucuzdur. Kanser önlenebilir bir hastalıktır.
Erken teşhis hayat kurtarır diyerek tarama kapsamındaki tüm halkımızın aile hekimlerine başvurmasını bekliyoruz” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.