Haber Merkezi - Mersin Halk Sağlığı Müdürü Aytekin Kemik, yaptığı açıklamada, ’Ulusal Kanser Tarama Programı’ çerçevesinde, Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğü’nce yapılan toplum tabanlı kanser taramalarından herkesin ücretsiz olarak yararlanabildiğine dikkat çekti.
Tarama programı çerçevesinde Aile Sağlığı Merkezleri ve Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi’ne (KETEM) başvuran 30-65 yaş arasındaki kadınlara rahimağzı kanseri, 40-69 yaş arasındaki kadınlara meme kanseri, 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere kolon kanseri yönünden ücretsiz taramalar yapıldığını ifade eden Kemik, "Vatandaşlarımızı, geç kalmadan belirtilen kanser taramalarını yaptırmaları amacıyla aile hekimlerine müracaat etmeleri konusunda önemle uyarıyoruz" dedi.
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı tarafından 2013 yılı itibari ile Ulusal Kanser Tarama Programı başlatıldığını hatırlatan Kemik, kanser taramaları çerçevesinde 2013 yılından itibaren Mersin’de toplan 55 bin kişiye meme kanseri teşhisine yönelik mamografi, 74 bin kişiye kolon kanserinin teşhisine yönelik gaitada gizli kan taraması, ayrıca 73 bin kişiye serviks (rahim ağzı) kanserinin tespiti amacıyla smear taraması yapıldığını açıklayan Kemik, "Bu taramalar sonucunda 2013 yılından itibaren 39 kadında meme kanseri, 18 kadında serviks kanseri ve 12 kişide kolon kanseri erken teşhis edilmiştir. Böylece toplamda 69 ocağa düşecek olan ateş engellenmiş ve bu 69 aileye mensup kişilerin yaşayacağı tarifsiz acılar önlenmiştir" diye konuştu.
KOLON KANSERİ
Kemik, açıklamasında, dünya çapında her yıl yaklaşık bir milyon kolorektal kanser tanısı konulduğunu, 500 bin hastanın ise kolorektal kanser nedeniyle hayatını kaybettiğini de belirterek, şu bilgileri verdi: "Ülkemizde tüm kanserler içerisinde görülme sıklığı yüzde 7 veya 8’dir. Erkeklerde ve kadınlarda eşit oranda görülen kolon (kalın bağırsak) kanseri, bütün kanserler içerisinde en sık görülen 3. kanser tipidir. Yaşam boyu görülme sıklığı yüzde 2,5 civarındadır. Kolon kanserinin yüzde 90’ından fazlası 50 yaşın üzerindeki insanlarda görülmektedir. Erken teşhisi halinde yüzde 90 oranında tedavi edilebilmektedir. Türkiye Kanser Önleme ve Taramaları 2014 raporuna göre; 2014 yılında 25 bin yeni kolon kanseri vakası görülmüştür. Kolon tümörleri yavaş büyür ve erken safhalarda kolon kanseri herhangi bir belirti göstermeyebilir.
Belirtileri fark edilecek düzeye geldiğinde ise hastalık ileri evreye taşınmış olabilmektedir. Bu nedenle erken dönemde kolon kanserinin tespitinde tarama testleri çoğu zaman tek yol olarak görülmekte, taramalar kolaylıkla dışkıdan bakılan ve aile hekimlerinden ücretsiz olarak temin edilebilen bir test ile yapılabilmektedir."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.