Haber Merkezi - Mersin Büyükşehir Belediyesi, dünyada ilk kez Mersin'de gerçekleştirilecek '1. Uluslararası Kardeş Şehirler Turizm Zirvesi'ne ev sahipliği yapacak. Dünyanın çeşitli kentlerinden aralarında belediye başkanlarının da bulunduğu 200'e yakın katılımcının beklendiği zirve, 22 Ekim 2015 tarihinde düzenlenecek.
Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde 22 Ekim 2015 tarihinde düzenlenecek 1. Uluslararası Kardeş Şehirler Turizm Zirvesi'nin hazırlıkları başladı. Mersin'in dünya çapında tanıtımına büyük katkı sağlaması beklenen zirvede kurulması planlanan Dünya Kardeş Belediyeler Birliği'nin kurucu başkanlığını da 2 yıl boyunca Mersin Büyükşehir Belediyesi üstlenecek.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, Avrupa Turizm Konseyi Başkanı Hüseyin Baraner ve Mersin Turizm Platformu Başkanı Numan Olcar, 1. Uluslararası Kardeş Şehirler Turizm Zirvesi'nin tanıtım toplantısında, zirvenin ayrıntılarını kamuoyu ile paylaştılar.
"ZİRVEYLE HEM MERSİN'İN DÜNYAYA TANITIMINI KOLAYLAŞTIRMAYI HEM DE DÜNYA BARIŞINA KATKI SUNMAYI AMAÇLIYORUZ"
Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda yapılan toplantıda konuşan Başkan Kocamaz, Ekim ayında dünyada bir ilk olarak Mersin'de 'Kardeş Şehirler Zirvesi' gerçekleştireceklerini söyledi.
Dünyada birçok şehrin birbiriyle kardeşlik ilişkisi kurduğuna işaret eden Kocamaz, "Bu ilişkilerle hem kentler birbirini daha yakından tanıma imkanı buluyor hem belediyeler ve sivil toplum örgütleri tecrübe paylaşımında bulunuyor hem kendi kentlerine özellikle turizm konusunda bir hareketlilik kazandırmış oluyor. Bizim de ana gayemiz, bu ilişkileri bir öncü olarak tüm dünyadaki kardeş şehirlerin Mersin'de bir araya gelmesi yönünde bir toplantıyla hem Mersin'in piarını yükseltmek, Mersin'in tanıtımını tüm dünyaya aktarmak, kolaylaştırmak hem de dünyadaki kardeş şehirleri bir araya getirerek dünya barışını da bir katkı sunmak" dedi.
Yapılacak zirvenin kurumsallaşmasını istediklerini de belirten Kocamaz, "Dünya Kardeş Belediyeler Birliği'nin kurulmasını istiyoruz ve bunun kurucu başkanlığını da Mersin'in yapmasını istiyoruz. Şayet bunu başarılı bir şekilde gerçekleştirebilirsek Mersin, dünya şehirleri arasında çok önemli bir konuma da gelmiş olacak. Bu birlik oluştuğunda birliğin merkezi Almanya olacak ama kurucu başkanlığını da 2 yıl süreyle Mersin Büyükşehir Belediyesi üstlenecek" diye konuştu.
"BELEDİYELER, KENTİN TURİZMİNİ MUTLAKA CANLANDIRMAK MECBURİYETİNDELER"
Avrupa Turizm Konseyi Başkanı Baraner de küresel çağda dünya turizm piyasalarında milyarlarca insanın bir ülkeden diğer ülkeye seyahat edip on binlerce kenti ziyaret ettiklerini vurguladı. Bu ziyaret trafiğinin çok hızlandığına dikkat çeken Baraner, bu anlamda dünyada yeni bir hareket, bir sektör oluştuğunu dile getirdi.
Son 10 yılda dünyadaki bütün kentlerin en önemli gündem maddesinin turizm olduğuna işaret eden Baraner, "Belediyeler, kentlerinin sosyal ve kültürel barışını, ticari hareketliliğini sağlayabilmek için kentin içindeki turizmi mutlaka canlandırmak ve geliştirmek mecburiyetindeler. Çünkü kentin en büyük yatırım payını sanayinin yanında turizm almakta ve kentin içindeki ticarette turizm ön plana çıkmakta. Birçok kentte şehrin içindeki turizm hareketliliği işlemediği zaman o kentin içindeki iç barış hemen bozuluyor, itiş-kakışlar, yanlış anlaşılmalar başlıyor ve ticari düzen de bozuluyor. Bu, büyük kentler için de geçerli. Londra'ya 3 gün turist gitmesin Londra batar.
Bu anlayış içerisinde biz de Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ile görüşerek, kabulleri doğrultusunda dünyada ilk kez Mersin'de böyle bir zirve düzenlemeye karar verdik. Çünkü Mersin bugünkü haliyle uluslararası boyutta her açıdan çok önemli bir kent. Hangi perspektiften bakarsanız bakın, büyüklük, iç dinamizm, sahil bandı, ciddi bir altyapıya sahip olarak, dünyanın birçok yerinde bulamayacağınız çeşitli etnik kültürel anlayıştan gelmiş ama burada büyük bir beraberlik sergileyen dünya insanları var.
Şehirde 3-4 dil konuşuluyor, her türlü yemek kültürü var, tarih kültürünü yaşatan kişiler daha burada canlı. Bunlar çok önemli konular bir kent için. Birçok yerde bunlar sadece fotoğraflarda ve müzelerde var. Turizmde çok önemli iki nokta burada fazlasıyla var, biri daha da geliştirebileceğimiz altyapıya sahip bir gastronomi var, ikincisi de Mersin'de her insanı etkileyebilecek olağanüstü bir kültür zenginliği var" ifadelerini kullandı.
AMAÇ, KARDEŞ KENTLER ARASINDA TURİZM AKIŞINI BAŞLATMAK
Dünyadaki kardeş belediyelerin birbirleri arasındaki turizm trafiğinin çok zayıf olduğunun altını çizen Baraner, dünyadaki on binlerce şehirden her birinin ortalama 10 ila 20 kardeş kenti olduğunu belirterek, "Bu kentler arasında turizm akışı ise neredeyse yok gibi. Bunu başlatmak adına, dünyada yeni müşteri arayan, kaynakları yeniden elden geçiren dinamiklerin bulduğu en önemli konulardan biri kardeş kentler arası turizm trafiğini artırmak ve bunu daha sürdürülebilir bir platforma taşıyarak, altyapıyı oturtmak" şeklinde konuştu.Sözlerine, böyle bir organizasyona ev sahipliği yapacağı için Başkan Kocamaz'a teşekkür
ederek başlayan MTSO Başkanı Aşut ise şunları söyledi: "Türkiye olarak bu organizasyonu yapabiliriz ama MTSO ve Mersin olarak biz bunu yapamayacağımızı düşünüyordum. Çünkü bu organizasyonun yapılmasında Dünya Turizm ve Seyahat Konseyi ile Alman Seyahat Acenteleri Birliği var. Bu çerçevede biz Dünya Kardeş Şehirler Birliği çalışmasına turizmle başlayalım ve Mersin'in farklı yönlerini insanlarla paylaşalım istedik. Turizm 40'a yakın sektörü tetikleyen bir sektör. Mersin'deki turizmi hareketlendirmek için dünya turizmiyle hareket etmemiz gerekiyor. Dünya Kardeş Şehirler Birliği'nin turizm zirvesinin burada yapılıyor olması, Mersin turizminin ve çevre turizminin harekete geçmesi için nelerimizin olduğunu insanlarla paylaşmak."
Zirve hakkında bilgi veren Mersin Turizm Platformu Başkanı Olcar da 22 Ekim tarihinde gerçekleşecek zirvede 3 oturum düzenleneceğini söyledi. Katılımcıların zirveye kendi bütçeleriyle geleceklerini belirten Olcar, "Biz konuşmacıların giderlerini karşılayacağız. Diğer konuklar ulaşım ve konaklamayı kendi bütçelerinden karşılayacaklar. Dünya ülkeleri arasında böyle bir konunun ilk kez Mersin'de yapılması, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı'nın 2 yıl boyunca Dünya Kardeş Belediyeler Birliği'nin başkanlığını üstlenecek olması başlı başına Mersin için çok büyük bir tanıtımdır" dedi.
Toplantının sonunda basın mensuplarının zirveye katılıma ilişkin sorusuna yanıt veren Baraner ise "Dünya bambaşka bir anlayışın içine girdi. Kentlerin artık itibar gücü de var. Mersin öyle bir kent. Bu çalışmayı, böyle bir zirveyi herkes yapamaz ama Mersin yapar. Bu büyük bir tanıtımdır. Dünyadaki bin 400 belediyeye resmi davet göndereceğiz. O davet yazısının başkanın önüne gitmesi bile bir tanıtımdır.
Zirveye, belediye başkanları ağırlık olmak üzere finans grupları, tur operatörleri ve bilim insanlarının yer aldığı 200'e yakın katılımcı bekliyoruz. Bir günlük bir etkinlik ama dünyanın yarıştığı bir konunun Mersin'de yapılıyor olması önemli" diye konuştu.
Kaynak: Habertürk
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.