Mersin’in Anamur ilçesine bağlı Korucuk köyünde açılması planlanan mermer ocağıyla ilgili verilen ÇED Gerekli Değildir kararını mahkeme iptal etti. Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) ile Korucuk köylülerinin açtığı davaya bakan Mersin 2. İdare Mahkemesi, Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 30 Aralık 2019 tarihli kararını hukuka aykırı buldu. Mahkemenin iptal kararında, mermer ocağı açılması planlanan bölgenin el değmemiş ve bakir orman ekosistemi içinde kaldığına işaret edilerek “Kesilecek ağaç ve çalılar ormansızlaştırmaya neden olacak” görüşüne yer verildi.
Türkiye’nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden biri olan Anamur’un Korucuk köyünde yaklaşık 100 hektarlık alanda mermer ocağı ruhsatı verilmiş, proje sahibi firma ise kızılçam ormanı ve maki örtüsüyle kaplı el değmemiş ormanlık alanda işletme açmak için ÇED başvurusunda bulunmuştu. Mersin İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, 30 Aralık 2019 tarihinde mermer ocağı için ÇED Gerekli Değildir kararı verdi.
Bunun üzerine Mersin Çevre Derneği (MERÇED) ile Korucuk ve Ovabaşı köylerinin muhtarları kararın iptali için dava açtı. Davaya bakan Mersin 2. İdare Mahkemesi, davacıları haklı bularak söz konusu ÇED Gerekli Değildir kararını iptal etti. Mahkeme, davalı idare olan Mersin Valiliği’nin davanın süresi içinde açılmadığı gerekçesiyle usul yönünden reddedilmesi talebini uygun olmadığına hükmetti. Temmuz 2020’de proje sahasında yapılan bilirkişi incelemesinin ardından uzmanların hazırladığı raporu esas alan mahkemenin iptal kararında mermer ocağının açılması durumunda ortaya çıkacak olumsuz etkilere yer verildi.
Mermer ocağı izni verilen bölgenin bugüne kadar el değmemiş bakir orman ekosisteminin içinde kaldığı belirtilen mahkeme kararında, alanın karşı yamacınca Orman Genel Müdürlüğü tarafından bal ormanı tesis edildiği bilgisine yer verilerek, mermer ocağının açılması durumunda bu ormanların zarar göreceği kaydedildi. Mermer ocağının işletilmesi sırasında çıkacak olan toz ve zehirli gazların çevrede bulunan bitkilerin fotosentez yapmasını engelleyerek ölümüne neden olacağının altı çizilen kararda, “Kesilecek ağaç ve çalılar ormansızlaştırmaya neden olacak” görüşüne yer verildi.
Söz konusu mermer ocağı projesi için verilen ÇED Gerekli Değildir Kararının maden mühendisliği açısından da değerlendiren mahkeme kararında, maden sahası bölgesinin yarı kurak bir iklime sahip olduğu ve eriyebilen kayaçların yaygın olduğu belirtilerek, “Mersin Valiliği İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün 30.12.2019 tarihli ÇED Gerekli Değildir kararından hukuka uyarlık görülmemiştir” hükmüne yer verilerek dava konusu işlemin iptaline karar verildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.