Haber Merkezi - Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, çam ağaçlarının mart ve nisan aylarında ibrelerinin yenmesi neticesinde kurumuş gibi görüntü vermesi konusunda bazı duyarlı vatandaşlardan bilgi talebi gelmesi üzerine yazılı bir açıklama yaptı.
Bu kurumuş görüntünün çam kese böceğinden kaynaklandığı belirtilen açıklamada, "Çam kese böceği kesinlikle ağacın ölümüne neden olmaz. Mart ve nisan aylarında kurumuş gibi görüntü veren ağaçların mayıs ayından itibaren tekrar yeşile bürünmeye başlar. Çam kese böceği sırasıyla 'yumurta', 'larva', 'pupa', 'ergin' evrelerinden oluşan bir yıllık yaşam döngüsüne sahiptir. Larva evresinde çam kese böceği tırtılları çam türlerinin ibrelerini yiyerek toprağa tırtıl olarak inmekte ve toprak altında 9 yıl kalabilmektedir" denildi.
Mersin Orman Bölge Müdürlüğü olarak çam kese böceği ile mücadelede doğayla uyumlu biyolojik mücadele önlemlerinin kullanıldığı kaydedilen açıklamada, "Doğaya olan olumsuz etkileri nedeniyle kimyasal mücadele yapılmamaktadır. Çam kese böceğinin yırtıcısı böcekçil kuşlar (guguk kuşu vb.) için can suyu havuzları yapılmaktadır. Kuş yuvaları yapılarak ormanlara asılmaktadır. Phyrx Caudata'nın (kara sinek) üretimi ile çam kese böceği tırtıllarına yumurta bırakması sağlanarak biyolojik mücadele yapılmaktadır.
Aynı şekilde Bölge Müdürlüğümüzün yırtıcı böcek üretim laboratuvarında, her yıl ortalama 35 bin adet, sadece çam kese böceği tırtıllarını yemek suretiyle beslenen Calosoma Sychopanta üretilerek çam kese böceğinin yoğun olduğu sahalara salınması suretiyle biyolojik mücadeleye devam edilmektedir" ifadeleri kullanıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.