Haber Merkezi - Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Türkiye’de bulunan Almanya Federal Cumhuriyeti Aşağı Saksonya Eyaleti Ekonomi, Çalışma ve Ticaret Bakanı Olaf Lies, beraberindeki heyet ile birlikte Vali Özdemir Çakacak’ı ziyaret etti.
Sahil Valilik makamında gerçekleşen ziyarette, Mersin’de bulunmaktan mutluluk duyduklarını vurgulayan Lies, “Mersin ile var olan ticari ve kültürel ilişkileri daha da geliştirmek amacıyla Eyalet Meclisi üyeleri, sanayi ve ticaret odalarının temsilcileri ile birçok iş adamından oluşan kalabalık bir heyetle Mersin’e geldik. Tarım, gıda, enerji ve otomotiv sektörlerinde önemli ticari ilişkilere sahibiz. Karşılıklı ziyaretlerle bu ilişkileri daha da güçlendirmeye yönelik çalışmalar yapabiliriz” dedi.
Suriyeli sığınmacılar konusuna da değinen Lies, “Son zamanlarda Suriyeli sığınmacılar gibi önemli bir sorunla da karşı karşıyayız. Sizin uzun zamandır yaşadığınız bu sıkıntıyı AB ülkeleri olarak bizler yeni yeni yaşamaya başladık. Bu konuda da ülke liderlerimiz mutlaka bir araya gelerek, sorunun çözümü konusunda işbirliği yapacaklardır“ diye konuştu.
“MERSİN İLE ALMANYA ARASINDA 100 MİLYON DOLARA YAKIN TİCARET HACMİ VAR”
Vali Çakacak ise Almanya ile Türkiye arasında çok uzun yıllara dayanan tarihsel bir dostluk bağı olduğuna vurgu yaptı.
Bu güçlü dostluk bağlarının aynı zamanda ticari ortaklıklar ve kültürel ilişkiler ile geliştirildiğine işaret eden Çakacak, “İki ülke arasında 37,5 milyar doların üzerinde ticaret hacmi bulunmakla birlikte, Mersin ile Almanya arasında da 100 milyon dolara yakın bir ticaret hacmi mevcuttur. İki ülkenin üst düzey yöneticilerinin karşılıklı ziyaretleri de bu olumlu ilişkilerin gelişmesine önemli katkı sağlamaktadır. Bu açıdan değerli heyetinizin kentimizi ziyaretinin de var olan ilişkilerimizi daha da ileriye taşıyacağına inandığımız için ziyaretinizi son derece önemsiyoruz“ şeklinde konuştu.
Konuklarına Mersin’in ekonomik yapısıyla ilgili bilgi veren Çakacak, Mersin’in yüksek ticaret hacmine sahip Serbest Bölgesi ve limanıyla bir lojistik merkezi haline geldiğini, bu sayede Türkiye’nin çok eski yıllardan beri dışarıya açılan kapısı olduğunu söyledi. Çakacak, Mersin’in tarımsal potansiyel açısından da ülkenin en önde gelen kentlerinden biri olduğunun altını çizdi.
Suriyeli sığınmacılar konusunda da konuşan Çakacak, son dönemde Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle Suriyelilerin ülkelerini terk etmek zorunda kaldıklarını dile getirerek, şunları söyledi: “Türkiye’de şu an yaklaşık 9 milyon, Mersin’de ise kayıtlı olarak yaklaşık 140 bin sığınmacı barınmaktadır. Sığınmacılar, başta eğitim ve sağlık olmak üzere birçok alanda hizmet alabilmektedir. Örneğin sığınmacı çocuklarının eğitimi konusunda ciddi çalışmalar yapılmış, sığınmacı çocuklarda okullaşma oranı yüze 50’leri aşmıştır. Mersin’de bugüne kadar sığınmacılarla ilgili ciddi bir sorunla karşılaşılmamıştır. Biz onları, canlarını kurtarmak amacıyla ülkelerini terk eden misafirler olarak görüyoruz.
Bu sorunu sadece Suriye’nin veya komşu ülkelerinin sorunu olarak değil, tüm insanlığın sorunu olarak görüyoruz. Bu nedenle başta AB ülkeleri, AB’nin en büyük ülkelerinden biri olarak Almanya’nın önderliğinde ve sonrasında tüm dünya ülkeleri, bu konuya insanlık sorunu olarak yaklaşıp, çözüm konusunda daha fazla çaba gösterirlerse insanlık adına çok önemli işler yapmış olurlar diye düşünüyorum.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.