Haber Merkezi - LASİD; aracınızı kış koşullarına hazırlamak için yapmanız gerekenleri de sıraladı. İşte LASİD’in kış rehberi…
Kış geliyor; kışlıklarımız dolaplarda yerini almaya çoktan başladı bile. Kendimizi, evimizi, kışa nasıl hazırlıyorsak araçlarımız için de kış hazırlığı şart. Peki ya aracınızı kışa nasıl hazırlamalısınız? Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği LASİD Genel Sekreteri Bahadır Ünsal; kışa hazırlık için yapılması gereken ilk işin kış lastiği taktırmak gerektiğini belirtti.
Ünsal; ‘’Kış lastiği uygulaması 1 Aralık’ta başlıyor. Son güne bırakıp uzun kuyruklarda beklemek yerine kış lastiğinizi şimdiden taktırın; kar yağmasını beklemeyin’’ uyarısında bulunarak tüm sürücüleri kış lastiği konusunda hassasiyet göstermeye çağırdı.
LASİD Genel Sekreteri Ünsal; LASİD kış rehberini açıkladı. İşte aracınızı kışa hazırlamak için yapmanız gerekenler:
Kış lastiğinizi taktırın. +70C'nin altındaki sıcaklıklarda, yaz lastiklerinin yola tutunma özelliği önemli oranda azalır. Oysa kış lastikleri özel sırt karışımı ve tasarımı sayesinde daha güçlü yol tutuşu ve kısa fren mesafesi sağlar ve hayat kurtarır.
Aracınızın rutin bakımını yaptırın ve herhangi bir sorun olmadığından emin olun.
Akü kontrolünü yaptırın.
Antifriz, kışın aracınızın soğutma sisteminin donmasını önler. Radyatör sistemindeki suyun donmaması için mutlaka antifriz kullanın.
Soğuk ve yağışlı havalarda görüş mesafesi azalacağı için sileceklerinizin aşınma olasılığı da oldukça yüksektir. Sileceklerinizin bakımı, kontrolü ve gerekiyorsa değiştirilmesi önemlidir. Silecek suyunuzun, cam yıkama sistemini donmaktan koruyan alkol içermeyen uygun bir sıvı olmasına dikkat edin.
Aracınızın sürüş problemlerini gözden geçirin. Motorun ilk harekette zorlanması, bozuk rölanti ve avans ayarı, stop etme, düşük güç gibi sürüş problemleri varsa, uygun bir serviste aracınızın ayarlarının yapılması gerekir.
Yakıt sistemindeki nemin donmasını önlemek için, depoya ayda bir kez bir şişe buz önleyici katkı ekleyin. Yakıt deposunun yarıdan fazla dolu tutulması gerekir, çünkü dolu tutulan yakıt deposu, borulardaki donmayı önleyecektir.
Motorunuzun yağını ve yağ filtresini; aracınızın teknik ve bakım kitabında belirtilmiş olan kilometrelerde değiştirin.
Araç bagajınızda mutlaka ilk yardım çantası, uyarı araçları, marş takviye kablosu, kum veya paspas (çekiş için) çekme halatı, tekerlek zincirleri, el feneri, buz kazıyıcı, kar fırçası, küçük bir kürek, eldiven ve battaniye gibi yardımcı aletler bulundurun.
Aracınızı kullanırken, kış koşullarına uygun özel sürüş tekniklerini uygulayın. Takip mesafesine dikkat edin; hızınızı düşürün; savrulmayı ve patinajı önlemek için ani hızlanmalardan kaçının. Durmak veya yavaşlamak için vites küçülterek motor frenini kullanın.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.