• BIST 9135.64
  • Altın 3691.094
  • Dolar 38.0086
  • Euro 41.9051
  • İçel 19 °C

Anamur'dan KKTC'ye Su Temin Projesi'nde sona yaklaşıldı

Anamur'dan KKTC'ye Su Temin Projesi'nde sona yaklaşıldı
Anamur’dan KKTC’ye gidecek olan Su Temin Projesi’nde sona yaklaşılıyor. Helikopterle Akdeniz’in üzerinde çalışmaları inceleyen YÖDAK Başkanı Hüseyin Gökçekuş, “Artık an meselesi, kısa süre içinde rüya gerçekleşiyor” dedi.

Haber Merkezi - Mersin’in Anamur İlçesi’nden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne denizin 250 metre altından borularla taşınacak olan boru hattının döşenmesinde sona yaklaşılıyor.

80 kilometrelik hatta 10 kilometrenin kaldığı ifade edilirken projeyle ilgili bir açıklama yapan Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş, “Artık an meselesi, kısa süre içinde rüya gerçekleşiyor” dedi.

Anamur’daki Dragon Çayı üzerinde inşası tamamlanan Alaköprü Barajı’ndan alınacak yıllık 75 milyon metreküp su, deniz altındaki boru hattı ile Girne’de inşa edilen Geçitköy Barajı’na aktarılacak. 
Lefkoşa Yakın Doğu Üniversitesi'nde Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliğinin (TDMMB) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Su Temin Projesi Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıda açılış konuşmasını gerçekleştiren YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş, projede sona gelindiğini, bu durumun ise, herkes gibi kendisini de heyecanlandırdığını belirterek, 40 yılı aşkın süredir yaşanan KKTC'deki su sorununun artık tarih olacağını dile getirdi. 

Projenin son aşaması olan 80 kilometrelik deniz geçişi kısmında montajın tamamlanması için 10 kilometreden daha az bir boru döşeme işlemi kaldığını ifade eden Gökçekuş, “Artık an meselesi, kısa süre içinde rüya gerçekleşiyor” dedi.

Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliğinin organizasyonuyla, Ercan Havalimanı'ndan havalanan helikopterle projeye ait kara ve deniz yapılarını inceleme olanağı bulduklarını, son gelişmelerin yerinde incelendiğini söyleyen Gökçekuş, üç buçuk yıldan uzun bir süre ülkenin su genel koordinatörü sıfatıyla projeyi çoğu zaman DSİ yetkilileriyle dünyanın çeşitli ülkelerinde tanıtma olanağı bulduğunu anlattı.

Gökçekuş, şöyle devam etti: “Proje tamamlanması ile KKTC'nin 50 yıl boyunca su sorununu rafa kaldıracak ayrıca Türkiye'ye de bu tür projelerde liderlik görevi verecek ve çok büyük prestij kazanmasını sağlayacaktır. Su hayattır, su her zaman önemliydi ancak önümüzdeki on yıllarda önemi daha da artacaktır. Çünkü dünya nüfusu hızla artarken su kaynakları doğan ihtiyaca paralel yönde artmamakta, aksine kirlettiğimiz su kaynakları elden çıktığından her geçen gün azalmaktadır.

Enerji kaynakları gibi suyun alternatifi yoktur. 21. Yüzyılda suya sahip olan ülkeler hem ekonomik refah düzeylerini artıracak hem de diğer ülkelere bağımlı olmadan yaşayabilecektir."

 

Bu haber toplam 1877 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • ANAMUR HUZUREVİ VE TUĞRUL AYHAN21 Şubat 2025 Cuma 15:05
  • İSTANBULDA ANAMUR'LULAR BİR ARAYA GELDİ16 Şubat 2025 Pazar 22:58
  • BAŞKAN SEÇER'DEN SOSYAL KONUT HAMLESİ13 Şubat 2025 Perşembe 17:59
  • CENGİZ PINAR İSTANBUL'DA YATIRIMLARA HIZ VERDİ08 Şubat 2025 Cumartesi 20:03
  • ANAMUR'DA BİR ARAÇ KUNDAKLANDI29 Ocak 2025 Çarşamba 20:48
  • İSTANBUL'DAKİ ANAMUR'LULAR TEKRAR BULUŞUYOR19 Ocak 2025 Pazar 18:49
  • ANAMUR TARIM FUARI ÜZERİNE08 Kasım 2024 Cuma 21:42
  • KKTC FERİBOT SEFERLERİNE 45 GÜN ARA VERİLDİ01 Ekim 2024 Salı 19:45
  • ÖRNEKSİN ANAMUR HİZMETİNİZDE26 Eylül 2024 Perşembe 15:54
  • MERSİN BÜYÜKŞEHİR'DEN HAYDİ YAYLA ŞENLİĞİNE14 Ağustos 2024 Çarşamba 17:52
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Anamurlunun Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0324 8164862