Anamur’da 8-11 Ekim 2015 tarihleri arasında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Anamur Kaymakamlığı, Anamur Belediyesi, Anamur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı, Anamur Ziraat Mühendisleri Odası, Anamur Ziraat Odası Başkanlığı, Anamur Muz Üreticileri Birliği ve Kosgeb’in destek ve katıları ile 2. Gıda ve Tarım Fuarı düzenlendi.
Anamur’da geçen sene ilk düzenlenen ve bu sene 2. gerçekleşen Gıda ve Tarım Fuarı halkın yoğun ilgisine neden oldu. 8-11 Ekim tarihleri arasında resmi olarak 27 bin kişinin fuarı ziyaret ettiği açıklandı. Gayri resmi rakamlar ise bu sayının 40 binlere ulaştığını ifade ediyor. Biz de birkaç defa fuarı gezip görme ve inceleme imkânı bulduk. Bu nedenle biz de böyle büyük bir turizm faaliyetini düzenleyenlere, katkıda bulunanlara, kendilerine ayrılan bölümlerde ürünlerini sergileyen katılımcılara teşekkür etmek isteriz.
Bu sene fuarın etkinlik alanı biraz daha değişikliğe uğramış. Çeşitli yarışmalar düzenlenmiş,
En iyi muz dalı yarışması,
Anamur Muzu konulu kompozisyon yarışması,
Muz güzeli yarışması,
Muz Lifinden Üretilen Hediyelik Eşyalar Sergisi,
Muzun Öyküsü konulu fotoğraf sergisi,
Muz ve Çilekte bitki beslenmesi ve koruma konulu konferanslar,
STK’ların düzenleyeceği etkinlikler yer almış.
Fuarın düzenlendiği günlerde ve sonrasında, gerek fuar alanında, gerekse çarşıda, sokakta dost meclislerinde karşılaştığımız çok sayıda kişiyle konuşup değerlendirmelerde bulunduk. Şunu peşinen ifade edeyim. Anamur’da böyle önemli bir faaliyetin düzenlenmiş olmasından genelde herkes memnun. Ancak aradığını bulamayan, yetersiz bulanlar, hatta başarısız olduğunu söyleyenler de var. Hatta olaya siyasi mülahazalarla yaklaşanlar, bu nedenle ne olup bittiğini merak edip gitmeyenler de söz konusu.
Önemli olan böyle büyük bir etkinlik düzenlemek için yola çıkanlar, yapılan olumlu veya olumsuz eleştirilerden dersler çıkarıp, ileride daha iyi, daha güzel şeyler yapmak için çaba harcamalarıdır. O nedenle biz de iyi ve olumlu yönde eleştirilerimizi yapacak, ilgililerin dikkatini çekmeye çalışacağız.
Gıda ve Tarım Fuarı konusunda gerek pek çok kişiyle konuştuk demiştik. İlk gün konuştuğumuz bir katılımcı bu fuarın Mersin’de diğer ilçelerde düzenlenen fuarlara göre çok daha geniş kapsamlı ve profesyonel olduğunu ifade etmişti. Bir başka katılımcı, fuarın süresinin uzun olduğundan dert yanmış dört günün sıkıcı geçeceğini söylemişti. Bir başka katılımcı fuarın zamanının yanlış olduğunu vurgulamış, gerçek üreticiden çok kentli meraklıların gezip tozacağı bir etkinlik olmasından dert yanmıştı. Bize göre de fuar Ekim ayının üçüncü haftasına kaydırılması ve çevredeki üreticilerin ilgisi çekecek bir etken olurdu. Yine bir başka katılımcı fuarın Anamur’a çok önemli bir ticari katkı sağladığını ifade etmişti. Elbette fuarın CNR holding gibi artık bu işin profesyonel bir kuruluşu tarafından organize ediliyor olmasının etkisi ve önemini vurgulamak gerekiyor.
A. Gıda ve Tarım fuarının olumlu yanları:
1. Anamur’da 2. Defa böyle bir ticari etkinliğin düzenlenmesi pek çok kişi tarafından olumlu karşılanmış. Bizler de yıllar önce yazığımız bir yazılarda Anamur’da Gıda Tarım ve Hayvancılık üzerine bir fuarların düzenlenmesi gerektiğini vurgulamış, daha ileri gitmiş bir tarım meslek lisesinin açılmasının gerekliliğini yazmıştık.
2. Anamur ve bölge halkı için, Gıda ve Tarım Fuarı geçici bir hareketlilik ve ilgi alanı yarattı. Uzun zamandır görüşmeyen birçok kişinin bir araya gelip, görüş alış verişinde bulunmasına vesile oldu.
3. Fuardan yer satın alan firmalar eski ve yeni ürünlerini gelen konuklarına tanıtma ve anlatma, hatta iş bağlantıları yapma, sipariş alma imkânı buldular.
4. Geçen düzenlenen fuara belki zorla veya istemeyerek katılan firmaların çoğu bu sene herkesten önce yerini almaya çalışmış.
5. Geçen yıl 50-60 civarında olan katılımcı firma sayısı 117’ye ulaşmış.
6. Fuarın en önemli katkısı; yerel yönetim, genel yönetim, özel firma ve şirketler ve STK’lar arasında karşılıklı iyi niyet ve dayanışmanın ne kadar önemli olduğu ve ne gibi başarılar getireceği bir kez daha anlaşılmış oldu
Geçen yıl ilki gerçekleştirilen fuarla ilgili olarak yaptığımız değerlendirmelerde olduğu gibi bir kere daha, Anamur’da kurumlar arasında, işbirliği, karşılıklı anlayış ve yardımlaşma kurulabilirse neler yapılabileceği bir kere daha yaşanarak görülmüş oldu.
Belki Anamur’un çözülmesi gereken pek çok sorunu bu anlayış ve işbirliği ile daha kolay çözülebilir. Bizce ilk halledilmesi gereken konu “kapalı devre sulama sistemidir”.