Haber Merkezi - CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na, Mersin’in Günlar ilçesi Akkuyu Nükleer Santrali civarında çıkan orman yangını ile ilgili soru önergesi verdi.
Önergesindeki soruların Orman ve Su İşleri Bakanı tarafından yanıtlamasını isteyen Atıcı, şu soruları gündeme getirdi; “Mersin’in Gülnar İlçesinde, Akkuyu Nükleer Santral alanı civarında iki gün önce çıkan orman yangınında 100 hektar orman alanı yok olmuştur. Yangında binlerce kızılçam ağacının yanı sıra nadide bitkilerden oluşan bitki örtüsü ve pek çok hayvan kül olmuştur.
“AKSAKLIKLAR VE İHMALLER VAR”
Yangının söndürme çalışmaları sırasında çeşitli aksaklıklar ve ihmaller olduğu ve yangının bu nedenle çok büyüdüğü yöre halkı tarafından ifade edilmektedir. Yangın yerinde yaptığım incelemelerde köylüler yangının çok küçük bir alanda başladığını, yangın söndürme helikopterlerinin havada görüldüğünü ancak söndürme çalışmalarının yangın bölgesine yönelik değil, yakındaki nükleer santral inşaat sahasını korumaya yönelik olarak yapıldığını tespit ettiklerini söylemişlerdir. Nükleer santral inşaatı henüz başlamadığı halde helikopterlerin yangının merkezindeki Kocaşlı Köyü yerine santral alanını soğutmaları büyük tepkilere yol açmıştır.
BÖLGE HALKININ YAŞAMI TEHLİKEYE GİRDİ
Ayrıca kısa sürede yakıtı biten helikopterlerin 3-4 saat süreyle ortadan kayboldukları ve yakıt ikmali yaptıkları yetkililer tarafından ifade edilmiştir. Bu süre zarfında yangının hızlıca ilerlediğini ve kontrolden çıktığını gören köylüler infial halinde Mersin-Antalya karayolunu trafiğe kapatarak yetkililere seslerini duyurmaya çalışmışlardır. Bu aşamadan sonra yangın söndürme çalışmaları hızlanmış ancak ilerleyen yangın nedeniyle bölgede yaşayan insanları yaşamları tehlikeye girmiş ve Koçaşlı Köyü boşaltılmak zorunda kalınmıştır.
İDARİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI MI?
Buna göre: Nükleer santral inşaatı henüz başlamadığı halde, helikopterlerin öncelikli olarak nükleer santral için ayrılan alanı soğuttuğu iddiaları doğru mudur? Yangın henüz küçükken helikopterlerin tümünün yakıt ikmali yapmak veya başka gerekçelerle 3-4 saat söndürme işlemlerine ara vermek zorunda kaldıkları iddiaları doğru mudur?
Gülnar ve çevresinde daha önce de orman yangınları yaşandığı ve bu bölgenin orman yangını açısından yüksek riskli olduğu bilindiği halde gerekli önlemler neden alınmamıştır? Yangın söndürmek için su dışında diğer modern yangın söndürücüler kullanılmış mıdır? Kullanılmadıysa neden kullanılmamıştır? Gülnar’da yaşanan orman yangını nedeniyle ihmal iddialarını nedeniyle idari soruşturma başlatılmış mıdır?”.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.