Haber Merkezi - Birleşmiş Milletler’in (BM) 2016 yılını ’bakliyat yılı’ ilan ettiğini hatırlatan Serttaş, "Bu durum hiç kuşkusuz biz sektör temsilcilerini fazlasıyla memnun etmiştir. Bakliyat ürünleri, küresel beslenmenin yüzyıllardır en önemli köşe taşı olmuştur.
Bilindiği gibi bakliyat ürünleri içerdiği yüksek protein, vitamin ve amino asitten dolayı hem kalp dostu hem de insan sağlığı açısından tüketilebilecek en sağlıklı ürünlerdir. 2016’nın ’Uluslararası Bakliyat Yılı’ ilan edilmesi, bu kadar önemli bir gıdanın tüm dünyada öneminin anlaşılmasına yardımcı olacaktır. Bu konuda büyük emekleri olan ve benim de yönetim kurulu üyesi olduğum Dünya Bakliyatçılar Konfederasyonu eski başkanı Hakan Bahçeci ve yeni başkan Hüseyin Arslan’a şahsım ve sektör adına teşekkür ediyorum" dedi.
Türkiye’nin geldiği noktada bakliyatta kendi kendine yeten bir ülke olmadığını ifade eden Serttaş, "Geçmişte bakliyat üretiminde ve ihracatında en büyük aktör olan ülkemizin, ’2016 Uluslararası Bakliyat Yılı’nda bu tahtı, bakliyatı Türkiye sayesinde öğrenen ve üreten diğer ülkelere kaptırmasının nedenleri araştırmalı. Ülkemizin önümüzdeki yıllarda tekrar bu çok önemli besin maddesinin global anlamda en büyük aktörü olması için Tarım Bakanlığımız nezdinde çözümler üretilmelidir.
Geçmişte en büyük bakliyat üreticisi olan Türkiye, bugün maalesef ürettiği bakliyatla kendi kendine yeten bir ülke değildir ve birçok bakliyat çeşidini ithal etmeye başlamıştır. Ülkemiz, gerek iklim gerek arazi olarak bakliyat üretimine çok uygundur ve ülkemizin tekrar kendi kendine yetebilmesi, ihracatçı konumuna gelip en büyük aktör olması için sadece üretimin teşvik edilmesi ve iyi bir planlama yeterli olacaktır. Ülkemiz bunu fazlasıyla hak ediyor" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.