• BIST 9827.23
  • Altın 2954.659
  • Dolar 34.7445
  • Euro 36.5021
  • İçel 15 °C

15 Mersin firması ilk 1000’e girdi

15 Mersin firması ilk 1000’e girdi
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından yapılan Türkiye’nin “İlk 1000 İhracatçı Firması” listesinde Mersin’den 15 firma yer almayı başardı.

Haber Merkezi - Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından yapılan Türkiye’nin “İlk 1000 İhracatçı Firması” listesinde Mersin ihracatçı firmalarının etkin olarak yer almasının, kente ekonomisi adına gurur verici olduğunu söyledi.

“Tüm firmalarımızı işverenlerimizden emekçilerine kadar kutluyorum” diyen Aşut, Mersin’den 15 firmanın ilk 1000’de yer alarak, 14’üncü sırada olduğunu söyledi.

“PAZARA ULAŞMAYI ZORDA OLSA BAŞARDIK”

15 Mersin firmasının “TİM ilk 1000 ihracatçı firma” listesindeki payının neredeyse yüzde 1 olduğunu aktaran Başkan Aşut, “Bu firmalarımızın parasal karşılığı yaklaşık 766 milyon dolar. Firmaların ağırlıklı olarak gıda firmaları olması Mersin’in tarım-gıda potansiyelini de bir kez daha göstermektedir. Ağırlıklı pazarlarımıza ulaşmak anlamında Suriye, Irak ve Mısır’dan kaynaklanan ciddi sorunlar yaşamamıza rağmen, ihracatçımız lojistik maliyetlere katlanarak pazara ulaşmayı zorda olsa başarmıştır. Ama bizim bu listelerde katma değeri daha yüksek ürünlerle var olmamız gerekiyor.

PROJELERİMİZİN ÖNÜNDEKİ BÜROKRASİ KALKMALI

Çok daha çeşitli bir ürün yelpazesi ortaya koymamız gerekiyor. Ancak bunun için projelerimizin önündeki bürokrasinin kalkması ve kamunu ve özel sektörün ortak bir vizyon belirlemesi gerekiyor. En basiti gıda ihracatı olağanüstü artan Mersin’in hala Tarım-Gıda Teknoparkı yok. İhracatın tüm karını ve kazancını eriten lojistikten muzdarip olmamıza rağmen, lojistikte ülke olarak hedeflerimiz olmasına rağmen Mersin lojistik İhtisas OSB’si Bakanlıklar arası yetki belirsizliğin kurbanı oluyor.

Ve hala bölgenin özellikle katma değerli tarım-gıdasını dünyaya ulaştıracak olan Çukurova Uluslararası Bölgesel Havalimanı inşaatı ilerlemiyor. Hedefleri koyan bir ülkenin bunları ihmal etmesini anlamak mümkün değil. Üretmek önemli ama ürünlerinizi dünya pazarlarına etkin, kısa sürede ve ucuza ulaştıramazsanız yapılan ihracatın bir anlamı kalmıyor. Eğer bu sorunlar çözülürse işte o zaman 2023 yılının 500 milyar dolar ihracat hedefi reel bir hedef olur” diye konuştu.

Bu haber toplam 1852 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Anamurlunun Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0324 8164862