Hasan ÇETİN - Mersin’in Mut ilçesinde 23.12.2009 tarihinde anıt zeytin ağacı olarak tescillenen 1300 yıllık zeytin ağacı koruma altına alındığı halde yok olmaya terk edildi.
Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’nce “Anıt Ağaç” olarak tescili yapılan 1300 yaşındaki Türkiye’nin en yaşlı zeytin ağacının yeri nedense istimlak edilip koruma altına alınamıyor.
Mut ilçesine bağlı Haydar mahallesinde, bulunan 1300 yıllık zeytin ağacı, 23 Aralık 2009 tarihinde “Anıt Ağaç” olarak tescillendiği halde, aradan 6 yıl geçmesine rağmen anıt zeytin ağacının bulunduğu yer hala istimlak edilemedi. Zeytin ağacı ise yok olmaya terk edilmiş durumda.
Anıt zeytin ağacının olduğu yerin 2500 metrekare olduğunu ifade eden Mut Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Gürsel Aydın, “Zeytin ağacının etrafını yabani otları sarmış. Türkiye’nin en yaşlı zeytin ağacının durumu iç acıcı değil. Oda olarak Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’ne en kısa zamanda girişimlerde bulunacağız. Anıt Zeytin ağacının korunması için elimizden ne geliyorsa yapacağız” diye konuştu.
Haydar Mahalle Muhtarı Mehmet Tercan ise 1300 yaşındaki zeytin ağacının durumunu gören ziyaretçilerin hayretler içinde kaldığını ifade ederek, “Anıt zeytin ağacının bulunduğu yer 3 şahsa ait. Yerinin satın alınması için 2013 yılında Özel İdare’nin meclis kararıyla 15 bin lira ödenek ayrıldı. Aradan 3 yıl geçmesine rağmen hala burası istimlak edilip korumaya alınmadı. Bu ayrılan para nere gitti. İlgisizlikten zeytin ağacının etrafını yabani otlar bürümüş ve yok olmaya terk edilmiş durumda. Burası korumaya alınıp gelen ziyaretçilere mesire alanı gibi bir küçük yer yapılsa, hiç olmazsa ziyaretçiler memnun kalırlar” şeklinde konuştu.
1300 yaşındaki zeytin ağacının, gövde çapı 6 metre 28 santimetre ve yılda yaklaşık 150 kilogram zeytin veriyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 23.12.2009 tarih ve 5577 sayılı kararı ile 2863 sayılı yasa gereği “Anıt Ağaç” olarak tescil edildi. Çevre ve Orman Bakanlığı, Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Müdürlüğü’nün 10 Şubat 2010 tarih ve 124 sayılı yazıları ile yaşı 1300 yıl olarak tespit edildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.