• BIST 9771.16
  • Altın 2725
  • Dolar 33.9708
  • Euro 37.6168
  • İçel 27 °C

BİR FESTİVALİN ARDINDAN

BİR FESTİVALİN ARDINDAN
Yazarımız Ahmet DOĞAN festivali değerlendirdi.

Saygıdeğer okurlarım;

1974 yılında gerçekleştirilen barış harekatının 50. yılını da içine alan ve bu yıl 16. Düzenlenen Anamur kültür ve muz festivali Anamur Belediyesi tarafından gerçekleştirildi. Festivale bir çok yerel sanatçı, paneller ve diğer ses sanatçıları katıldı.

Neredeyse festivalin tamamını ve etkinlikleri izleme şansını yakaladım. Bu nedenle bu yazımızda festival ile ilgili gördüklerimizi duyduklarımızı sizlerle paylaşacağım.

Öncelikle festival yürüyüşünden başlayalım. Bir tek ben değil etrafta seyreden, konuşan vatandaşlar da yürüyüşe katılımın azlığından konuştular. Çavuş pınarı mevkisinde yapılan etkinlikler de yine yetersizdi. Sahneye çıkan yerel halk dansları topluluklarından bir tanesine şahsım olarak çok şaşırdım. Erkek kostümü giydirilmiş kızlarımız Ankara Seymen yöresini oynadılar. Kim çıkardı, neden oynadılar bilmiyorum. Yorum yapamayacağım.

Akşam yapılan Anemurium antik kenti Odeon’da düzenlenen panel gayet güzeldi. Konuşmacılar gayet güzel bilgiler verdi. Ancak en güzel etkinlik ise yerel sanatçıların seslendirdiği eserler oldu. Bana göre çok başarılıydı. Sadece bir şey dikkatimi çekti, sahneye çıkan sanatçılar ve panelistlerin bulunduğu alan aydınlatılmamış, seyirci aydınlatılmıştı. Oysa tam tersi olmalıydı. Başka bir detay ise Anamur Belediyesi bayrakları sahnede duvara taşlarla tutturulmuştu. Oysa güzel bir şekilde asılabilir, sahnenin arka kısmında bulunan antik tiyatronun  duvarlarına yerden spot aydınlatma ile çok güzel bir ambians verilebilirdi. Maalesef acemice yapılmış bir sahne düzeni vardı. Bunlar kendi kişisel görüşlerim.

İkinci gün akşam ise 82 sosyal tesislerinde düzenlenen Musa EROĞLU konserini izledim. Müthiş bir kalabalık vardı. Musa EROĞLU hayranları sahayı doldurmuştu. Musa hocamız tanınmış ve müthiş eserlerini seslendirdi. Bir çok kişi ile görüştüm. Hepsinin ortak söylemi ise konserin yeteri kadar coşturamadığı ve zayıf olduğu yönünde. Musa hocamız başımızın tacı, eserlerini bugün dünya dinliyor ama konser anlamında eğlendirip coşturacak bir beklenti içinde olanlar maalesef yanılırlar. Musa hocamız bir çok parçayı  yanlış ve eksik okudu. Diğer yandan Musa EROĞLU’da protokole bir laf çarptırdı. “ Sayın başkan çok uzak durmuşsunuz yaklaşsanız” dedi. Vatandaş da aynı şekilde protokolün demirlerle ayrılmasından çok şikayet etti. Neden ayrı yerde insanlar oturtuluyor diye bir çok vatandaş serzenişte bulundu. Kısaca konser maalesef zayıftı.

Başka bir konu ise yine insanları çok rahatsız etti. Konser seyretmeye gelen vatandaşlar kebapçıların dumanı altında boğuldu. Yeme , içme vss elbette olabilir ama konser alanında olmamalıydı. Hemen yan tarafta boş alan vardı gerekirse oraya da konulabilirdi.

Festivalin son gününde çıkan Necati ve Saykolar grubu ile ilgili bir gün önceden herkes konuşmaya başladı. “bunlar kim, ne okuyacak, ne söylüyorlar” gibi konuşmaları bizzat duydum. Ve konser günü gittiğimde maalesef seyirci koltukları bir gün öncesine göre yarı yarıya boştu. Bunun yanında grubun sahneye çıkması 21.30 iken yaklaşık bir saat ertelendi ve koltuklar daha da boşaldı. İnsanlar grubu tanımıyor ve bu nedenle izlemeye gelmediler. Oysa bana göre gayet güzel bir performans sergilediler. Gençler doyasıya gönüllerince eğlendiler.

Esas önemli bir noktayı daha dile getirmeden geçemeyeceğim. Festivalin adı Uluslararası olmasına karşın ben bir tane uluslararası etkinlik görmedim. Ne bir uluslararası halk dansları grubu vardı ne de uluslar arası bir sanatçı vardı. Uluslar arası halk dansları ekipleri davet edilebilir, heykel sanatçıları davet edilebilirdi. Bütçe diyeceksiniz ama bunun hiçbir şekilde bütçesi yoktur. Grupları davet edersiniz buraya kadar kendi olanakları ile gelirler, sadece konaklama ve yemeklerini verirsiniz. Herhalde Anamur’da  bu kadar kişiye sponsorluk yapacak kişiler mevcuttur.. Bu işin uluslar arası platformda olayı budur. Bizler de yurt dışına halk dansları ekiplerimizi götürüyoruz. Kendi olanaklarımız ile gidiyoruz, yemek ve konaklamayı davet eden kişiler karşılıyor. Özel festivaller hariç bir çok yerde böyledir.

Sonuç olarak söylemek gerekirse; genel performans olarak vatandaş festival etkinliğini zayıf buldu. Benim görüştüğüm bir çok kişi aynı görüşte. Bana kızabilirsiniz ama dost acı söyler. Yok çok güzel ve süperdi derseniz de sokağa çıkıp küçük bir anket yaparsınız sonuç ortaya çıkar.

İyisiyle kötüsü ile festivali sizlere özetlemeye çalıştım. Umarım yenileri çok daha güzel olur.

Saygılarımla

Ahmet DOĞAN

Harita ve Kadastro Mühendisi

24.07.2024/Anamur

Bu haber toplam 652 defa okunmuştur
Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • EJDER ÜRETİCİLERİ ÇALIŞTAYI ANAMUR'DA YAPILDI20 Temmuz 2024 Cumartesi 20:27
  • ANAMUR MUZ VE KÜLTÜR FESTİVALİ BAŞLADI20 Temmuz 2024 Cumartesi 19:19
  • YİNE MOTOR,YİNE KAZA, BU KEZ ÖLÜM..12 Temmuz 2024 Cuma 11:40
  • EMİRŞAH HALKI TAŞ OCAĞINA İSYAN ETTİ11 Temmuz 2024 Perşembe 23:33
  • CHP DEN ANTİK KENTTEKİ İNŞAAT TEPKİ05 Temmuz 2024 Cuma 12:45
  • SONUNDA SESİMİZİ DUYDULAR02 Temmuz 2024 Salı 14:05
  • ANEMURİUM ANTİK KENTİNE BETON DÖKTÜLER01 Temmuz 2024 Pazartesi 22:37
  • KARAVANCILARA DİKKAT !!19 Haziran 2024 Çarşamba 14:10
  • YETKİLİLERİ GÖREVE DAVET EDİYORUZ12 Haziran 2024 Çarşamba 15:13
  • BÜYÜK KAYBIMIZ10 Haziran 2024 Pazartesi 16:09
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Anamurlunun Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0324 8164862